Stigao je prvi stručni priručnik za modne fotografe

16.02.2018.

Modni fotografi su napokon dobili stručni priručnik, izdanje koje studentima fotografije i onima koji se fotografijom bave amaterski otkriva sve njene važne aspekte

Autor priručnika je Thomas Werner, trenutno zaposlen kao asistent na njujorškom Parsonsu i donedavni kreativni konzultant za Coach. “Modna fotografija puno govori o nama samima,” izjavio je prilikom predstavljanja udžbenika upravo na Parsonsu. “Moda se često odbacuje kao nešto trivijalno, pri čemu se zaboravlja njezin neminovan utjecaj na društvo i način na koji promatramo svijet oko sebe. Modna fotografija tu ima posebnu ulogu.”

Pod nazivom The Fashion Image: Planning and Producing Fashion Photographs and Films, krije se pregršt praktičnih savjeta koji će početnicima i profesionalnim fotografima pomoći u razvijanju vlastitog stila ili portfolia. Počevši od povijesti modne fotografije, Werner svojim čitateljima savjetuje kako okupiti kreativni tim, odabrati modele, razviti koncept snimanja i na kraju realizirati zamisao.

Knjiga uključuje radove mnogih velikih imena, od Richarda Avedona, Inez & Vinoodh, pa sve do Maria Sorrentija koji se Werneru pridružio na službenom predstavljanju. Okupljenim su studentima i ostalim zainteresiranima govorili o svojim počecima, pronalasku ravnoteže između umjetnosti i zahtjeva tržišta, ali i o novim trendovima u digitalnom okruženju. Dotaknuvši se sve izraženije digitalizacije, obojica su istaknula kako tiskani mediji imaju budućnosti.

“Razvoj online platformi je mladim fotografima pomogao da se istaknu i lakše pronađu posao. Ipak, tisak nije ugrožen te se kroz nove smjerove i okrenutost nišama ili neovisnim publikacijama može održati relevantnim.” Udžbenik je objavljen u izdanju kuće Bloomsbury Publishing i već je dostupan u online kanalima prodaje.

Piše: Maja Karnik
Foto: Getty / Bloomsbury

Preporučujemo

Pročitajte i...

Boja koja je neočekivano okupirala street style

A ove je jeseni popularna u svim nijansama!

Modna priča kroz dva objektiva

Luana Muškić i Stella Mešić zazivaju antičke muze

Tko se skriva iza ovog velikog šešira?

Pjevačica i glumica se odlučila za upečatljiv model u dvije nijanse

▲ Povratak na vrh