Stiže nam roman iz pera Quentina Tarantina

11.10.2019.

Prelazak iz drame u beletristiku

Quentin Tarantino uskoro se povlači iz filma (možda), ali to ne znači da se odriče umjetnosti. Redatelj je u prošlosti rekao da bi se mogao baviti pisanjem, čak i da je Once Upon a Time… in Hollywood prvotno počeo kao roman, a tek kasnije postao drama. U intervjuu s Martinom Scorseseom Tarantino otkriva da je trenutno usred pisanja knjige o temi koja mu je draga: filmovima. U Tarantinovom romanu veteran Drugog svjetskog rata odrasta u čovjeka koji prezire ”smeće” koje izbacuje Hollywood, ali njegovo zanimanje za kino ponovno rasplamsava čudesni svijet stranih filmova.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Quentin Tarantino (@tarantinoxx) on Dec 6, 2018 at 11:12am PST

Quentin Tarantino i Martin Scorsese stvorili su najbolje filmove godine prema kritičarskim mišljenjima pa ima smisla da se dvojac našao na čašici razgovora pretiskanoj u DGA Quarterly. Riječ je o pregršt tema, no Tarantino i Scorsese većinom su razgovarali o karijeri i filmovima općenito. Tijekom razgovora Tarantino daje natruhe o romanu koji piše.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Quentin Tarantino (@tarantinoxx) on Jun 3, 2019 at 8:58am PDT

”Trenutno radim na knjizi”, kaže. “I imam lika koji je bio u Drugom svjetskom ratu i tamo je vidio puno krvoprolića. I sada se vratio kući i 50-te su i više ne uživa u filmovima. Smatra ih djetinjastima nakon svega što je prošao. No, on poznaje samo holivudske filmove. I onda čuje za ove strane filmove Kurosawe i Fellinija … I shvaća: ‘Pa, možda bih u njima mogao naći nešto više od ove lažne holivudske gluposti.’ Znači, privlače ga. Neki su mu se svidjeli, a neki ne. Neke ne razumije, ali zna da nešto vidi.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Happy Tree Friends (@nineteen.hundred.eightyfive) on Oct 10, 2019 at 3:59pm PDT

Premisa se čini prilično zanimljivom, a također bi bilo odlično vidjeti kako se Tarantinove misli, osim u dramu, prevode u prozu. Izmučeni lik veterana Drugog svjetskog rata također zvuči vrlo slično Cliffu Boothu (Brad Pitt), a i samu ratnu temu obradio je u Inglorious Basterds, znanja mu stoga ne nedostaje. Tarantino nastavlja da je istražujući za knjigu “gledao filmove o kojima je oduvijek slušao, ali iz perspektive njegovog lika razmišljajući kako on to uzima i kako na to gleda.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Once Upon A Time In Hollywood (@onceinhollywood) on Jan 25, 2019 at 6:33am PST

Tarantino je tip umjetnika za kojeg se čini da uvijek radi na nečemu, a kao rezultat toga neki se njegovi projekti najavljuju, ali nikada ne ugledaju svjetlo dana. Imajući to u vidu, uvijek postoji šansa da ovaj roman ne dočekamo. No, nadajmo se da će se u ne tako dalekoj budućnosti naći na policama jer zvuči kao da bismo u suprotnom propustili jedan odličan bestseler.

 

Piše: D.M.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh