Upoznajmo modnog fotografa koji je osmislio live stream

09.08.2019.

Instagramove revije uživo bile bi nezamislive bez ovog genija

Simetrični ornamenti, čiste pozadine i višeplanska kompozicija ključne su vizualne karakteristike fotografije Nicka Knighta, jednog od revolucionara i predvodnika fotografije i kratkog filma kakve znamo danas. Knightove vizije nebrojenih umjetnika postale su onim za što ih držimo i sami.

 

 

Naravno, svaka je slika o nekome, primjerice, izvođaču poput Lady Gage, Kanyea Westa ili Björk stvorena u bliskoj suradnji sa svakim od njih, no posebna je vrsta jaza koju on popunjuje, ona između pošiljatelja i primatelja poruke. Knight ga još od devedesetih pokušava premostiti uz pomoć tehnologije.

 

 

Svaka Knightova figura pod dramatičnim svjetlom dobiva svoj široki kadar, kada ju možemo vidjeti od glave do pete, dok se iz usporene, u ključnom tenutku, prebacuje u stvarnu brzinu kretanja. Poput modno osvještenog lika iz video igrice, koji treba iz limba nekolicine odabrati i oživjeti. Tijekom filma, figura je oživljena, njezina priča ispričana, razina prijeđena. Drugi se, eterično-viskozni plan, popunjen geometrijskim ili organskim formama neprestano isprepliće s prvim. Ako ne fizički, s centralnom figurom komunicira pomoću svjetla, stvarajući odraze, odbijajući se i definirajući ključne elemente – čari post produkcije. Sve ih zajedno na okupu drži čista pozadina nalik na ništavilo. Ona lišava subjekt bilo koje neželjene informacije, vadi ga iz generalnog konteksta i drži uzde pomahnitalih simbola, ne dopuštajući ništa slučaju i naglašavajući konture glavnog aktera u pokretu.


Atmosfera je gotovo krajnje digitalno hladna. Poput nekakvog tehničkog crteža ili simulacije koja otkriva ono općenito u motivu, apstrahirajući ga od svakog konkretnog epiteta na trenutke, dajući uvid u njegove konstrukcijske slojeve. Prozorčić u stvarnost koja u svakom trenu, naizgled slučajno, pokazuje svoje najbolje lice. Čista i transparentna dimenzija, nalik na svog stvoritelja.


Upravo je ta transparentnost ono što definira Knightov odnos prema publici i njegovu zamisao o dijeljenju informacija. U devedestima je otvorio SHOWstudio, produkcijsku kuću koja je tijekom godina izbacila nebrojene vizuale, glazbene videe i modne filmove. Naglasak stavljaju na tehnologiju, ne samo u uređivanju sirovog materijala, već i samim načinom emitiranja. Upravo je SHOWstudio bio prvi koji je uživo prenio snimku modne revije putem interneta. U pitanju je McQueenova Platonova Atlantida. Tada je to mnogim modnim, takoreći, vlastelinima predstavljalo ogromnu invaziju ekskluzivnosti i sistema putem kojeg su stvarali slike nedodirljivih umjetnika i ludih genija. Danas, kako znamo, svaka revija prenosi se uživo, sve zahvaljujući Nicku Knightu i njegovoj ogromnoj želji da pojam i pojavu umjetnika približi publici što više je moguće, a poruku koju nosi umjetničko djelo prenese kristalno jasno, bez skrivenog cilja. Onako kako je to u interesu samog kreativca, a ne stroja čija ga unutrašnjost melje svojim zupčanicima dok je primoran smiješiti se prema van.

 Piše: D.M.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Stilska inspiracija: Jessie Bush

Jako cool novozelanđanka!

ELLE Countdown: Najvažniji popkulturni momenti desetljeća

Koji su pokreti, pojave i celebovi obilježili desete?

Insta Blic: čudesan svijet kroz oči @ana_kne_

10 pitanja za vaše najdraže travel bogere

Knjiga koja je okrunila svjetski pokret konačno stigla i kod nas

Što skriva bestseller "Urban Jungle: Living and Styling with Plants"

▲ Povratak na vrh