Upoznajte mladu zvijezdu Matanićevog “Egzorcizma” koja ruši predrasude

01.12.2017.

Nakon premijere Matanićevog "Egzorcizma" pažnju nam je privukla mlada pulska glumica Nika Ivančić koju smo odmah "priveli" na intervju

Ako niste redoviti posjetitelj Istarskog narodnog kazališta za Niku Ivančić do sada još vjerojatno niste čuli. Međutim, njeno je ime privuklo pažnju javnosti kad se pojavila u glavnoj ulozi u Matanićevom najnovijem filmu “Egzorciam”.

Nika je istu ulogu odigrala u istoimenoj kazalištnoj predstavi koja je u INK-u postavljena prije nego što je snimljen film, a osim toga ondje je glumila u nizu drugih predstava među kojima je i predstava “Barufe” koja joj je ove godine donijela nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji mladih umjetnika do 28 godina.

Kako se snašla u svijetu filma, što za nju znači studij u Rijeci i angažman u Puli te kako se nosi s predrasudama otkrila nam je u intervjuu koji vam donosimo u nastavku.

Kada si znala da želiš postati glumica? Kakvo je tada bilo tvoje viđenje te profesije?

To mi je oduvijek bilo najteže pitanje jer se gluma za mene dogodila sasvim slučajno, nisam je nikada svjesno odabrala i rekla – evo, time ću se u životu baviti. U glumi sam se prvi puta okušala u prvom razredu osnovne škole, i jednostavno nikad nisam prestala. Činilo se logičnim korakom, iz predstave u predstavu nastaviti tim smjerom.

Naravno da je tad moje viđenje te profesije bilo idealno, ideal nekog starog holivudskog mjuzikla koje sam tad obožavala gledati. Iako nemam više idealistički stav o glumi koji sam imala tokom osnovne i srednje škole, naučila sam i spoznala određene stvari koje su mi okrenule percepciju naglavačke, ali unatoč tome uvijek u sebi pronalazim potrebu i razlog ponovno stati na scenu.

Ove godina si nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji mladih umjetnika do 28 godina. Čestitamo! Što za tebe znači ta nominacija?

Hvala vam. Zahvalna sam na nominaciji za “Barufe”, to je veliki korak za mene i za moju karijeru. Lijep je osjećaj kad kazališna zajednica prepozna tvoj rad.

Međutim, ono što također treba reći jest da ta nominacija isto tako pokazuje da iako dolaziš iz manjeg grada, studiraš na akademiji koja je još uvijek mlada i nisi u Zagrebu gdje je centar zbivanja, to ipak ne znači da tvoj rad nužno prolazi neprimijećen.

Nominirana si za ulogu u predstavi “Barufe” Istarskog narodnog kazališta. Kakav je tvoj odnos s tim kazalištem u kojem si glumila u nizu predstava?

INK je na neki način moje izvorište i svojevrsni dom. U INK-u sam prvi puta zaigrala s 15 godina i to u produkcijama dramskog studija, kojeg sam pohađala sve do upisa na Akademiju. S tim sam kazalištem emocionalno povezana prvenstveno zbog svih ljudi koje sam tamo upoznala, neke od kojih i danas zovem svojim prijateljima te zbog odličnih mentora, zahvaljujući kojima sam počela ozbiljnije brusiti glumački zanat. Sve te subote u dramskom studiju bile su za mene jedini bijeg i najsvjetlija točka kojoj bih se veselila cijeli tjedan tokom srednje škole. Izuzetno mi je drago da su dvije moje najznačajnije i najzapaženije uloge upravo iz produkcije INK i nadam se da ću imati priliku ponovo zaigrati na svojim “kućnim” daskama.

Ondje si glumila u Matanićevom “Egzorcizmu” koji je kasnije pretvoren i u film. Kakvo je bilo to iskustvo budući da se radi o prvom hrvatskom hororu? Kako je raditi s Matanićem?

Rad na predstavi bio je težak i iscrpljujuć upravo zbog mračne tematike kojom smo se bavili. Iako je naša namjera bila progovarati o licemjerstvu i laži društva koje nas okružuje, najprije smo morali krenuti od samih sebe i vlastitih demona. Nije bilo lako svakim danom satima provoditi vrijeme razmišljajući, isprobavajući i dopuštajući sebi da pronađeš, osjetiš i reproduciraš te mračne kutke u samom sebi, a koje svatko posjeduje. Sama uloga je i psihički i fizički vrlo zahtjevna. Pri tom smo paralelno snimali i film što je dodatno intenziviralo proces. Srećom, imala sam fantastičnu ekipu oko sebe koja mi je puno pomogla, a za Matanića mogu reći da je sjajan redatelj sa odličnim instinktom za glumce i sposobnošću da iz njih izvuče puno više od onog što su sami mislili da imaju u sebi.

Preferiraš li film ili kazalište?

Nemam veliko iskustvo u radu pred kamerama i za sada još uvijek osjećam da mi je srce više u kazalištu. Volim tu fleksibilnost koju pruža gluma u kazalištu jer gradnja uloge nikad nije gotova. Ako danas nije dobro prošlo, ispravit ćeš sutra, pokušat ćeš promijeniti ono što ne funkcionira dok ne klikne, a kad klikne, onda počinje igra, možeš dodati, oduzeti, začiniti, maštati… i ako želiš to nikada ne mora prestati, samo moraš pronaći motivaciju u sebi kako ne bi odustao i ostao zakopan na istom mjestu.

Dok filmsko snimanje iziskuje sasvim drugi set glumačkih alata. To je zanat sam za sebe. Filmski glumci moraju biti u koncentraciji svaki trenutak snimanja kako bi dali najbolju moguću izvedbu, s bezbroj ponavljanja pojedinih scena. Divim se filmskim glumcima na njihovoj izdržljivosti, preciznosti, snazi i talentu. Za mene je snimanje definitivno teži proces nego igranje u kazalištu.

Studiraš glumu u Rijeci. Nailaziš li na predrasude od strane kolega koji su akademiju završili u Zagrebu?

Predrasude su česta pojava u svakoj profesiji, tako i u našoj postoji standard. Sistem je takav kakav je i neće se još dugo mijenjati. Čovjek se mora sam snaći i što je jako važno, imati sreće da mu se pruži prava prilika i otvore prava vrata.

Planiraš li ostati u Rijeci nakon završenog studija? Kakve mogućnosti ona nudi za razvoj glumačke karijere i koliko je drugačija od Zagreba?

Kad bi za to postojala mogućnost vjerojatno bih ostala, ali zasad je mala vjerojatnost da će se otvoriti ikakvo radno mjesto, tako da još uvijek nemam čvrste planove nakon studija. Dosad sam imala sreće i radila na projektima koji su me doveli u kontakt sa sjajnim i talentiranim umjetnicima te odveli na zanimljiva mjesta, pa su se tako i neke nove mogućnosti počele otvarati. Nadam se da će tako i nastaviti.

Koji je najbolji do glumačkog posla?

Domjenak nakon premijere. Šalim se, naravno, iako to definitivno nije loš dio posla. Najbolji dio posla bio bi onaj trenutak kad osjetiš publiku i ona tebe. Može to biti u obliku smijeha, pljeska, tišine, šaputanja, vriska, trzaja, pogleda, energije – ali kad se taj trenutak dogodi znaš da ih ”imaš”, da te prate, osjećaju, vjeruju…ovakvi trenutci su rijetki, ali toliko vrijedni da za njima stremiš svakom izvedbom.

Imaš li uzore na našoj glumačkoj sceni? S kim bi voljela surađivati?

Uh, to je teško pitanje, imam puno uzora i odabrati samo nekoliko je jako teško. Prva glumica koja mi pada na pamet s kojom bih sigurno voljela surađivati je Katarina Bistrović-Darvaš, zatim i Nika Mišković, a što se tiče redatelja volim estetiku Matije Ferlina i Renate Carolle-Gatice. Voljela bih jednog dana surađivati s njima.

Tvoja uloga iz snova?

Volim različite uloge i u svemu bi se voljela okušati, tako da je teško je izabrati samo jednu. Ali uloga iz snova sigurno bi bila uloga nekog imaginarnog bića ili stvora, može biti dobar poput Dobbyja iz Harryja Pottera ili nesretan kao Gollum iz Gospodara Prstenova. Zanimaju me takve uloge, mislim da bi bio veliki zalogaj, ali i odlična zabava stvarati takav lik. Osim toga, moj je san oduvijek bio igrati u mjuziklima i nadam se da će mi se ta prilika jednom u karijeri pružiti.

Piše: Nives Bošnjak
Foto: Antonia Dixon Photography

Preporučujemo

Pročitajte i...

Matanićev "Egzorcizam" proglašen najboljim filmom na festivalu u Brazilu

Film "Egzorcizam", psihološki horor Dalibora Matanića osvojio je nagradu za najbolji film na netom završenom Festivalu Internacional de Cinema Fantástico de Brasilia

Geraldine Chaplin stiže u Zagreb

Glumačka ikona i kći slavnog Charlieja Chaplina predstavit će romantičnu komediju Sidro i nada kojim se zatvara 16. ZFF

Ecco Exostrike pokreće futurističku revoluciju u svijetu obuće

Hrvatski travel bloger i veliki avanturist testirao je izdržljivost Ecco tenisica

Fossil jesenska kolekcija nakita predstavlja bezvremenske komade

Elegantne ili sofisticirano mladenačke ogrlice, narukvice, prstenje i naušnice s dodacima poput cirkona, tirkiznog poludragog kamenja ili privjesaka

▲ Povratak na vrh