Važnost mentalnog zdravlja na prvome mjestu

07.10.2016.

Javnom interaktivnom instalacijom na Cvjetnom trgu obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada, drugu godinu za redom, inicijativa BoliMe pokrenula je kampanju: Kad te boli, moraš reći vol. 2, koja potiče progovaranje o mentalnom zdravlju mladih.

Inicijativa BoliMe, uz potporu Biovege, u suradnji s udrugama CroMSIC (Međunarodna udruga studenata medicine), Ambidekster klub, Igra, Hrabri telefon i Djeca prva, djelovat će na nekoliko platformi kao što su: javna interaktivna instalacija na zagrebačkom Cvjetnom trgu, edukativni video, interaktivne radionice, okrugli stolovi i Facebook aplikacija, a cilj joj je osvijestiti mlade, ali i ostale dobne skupine, o važnosti održavanja mentalne higijene i pravovremenom komuniciranju o narušenom mentalnom zdravlju.

 

 

Inicijativa BoliMe, prva ovakvog karaktera u Hrvatskoj, podrška je mentalnom zdravlju sa svrhom podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za boljitak na području mentalnog zdravlja, osobito mladih u dobi od 15 do 32 godine. Inicijativu BoliMe pokrenuli su 10. listopada 2015. godine Marina Vitković, profesorica filozofije u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji, i Adrian Pezdirc, glumac Zagrebačkog kazališta mladih, koji su u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja odlučili pokrenuti niz projekata koji progovaraju o sve narušenijem mentalnom zdravlju u adolescentskoj i studentskoj dobi.

U svom jednogodišnjem djelovanju inicijativa je naišla na velik i pozitivan odjek u javnosti.

Protekle godine podršku inicijativi dale su mnoge osobe iz hrvatskog javnog života: Iva Šulentić, Frano Mašković, Snježana Tribuson, Bojan Navojec, Nevena Rendeli, Marija Škaričić, Ivan Šarić, Urša Raukar, Mario Možnik, Tomislav Jelinčić, Ana Stunić i Tihana Lazović.

 

bolime-cover2

 

U ponedjeljak, 10. listopada 2016., na Svjetski dan mentalnoga zdravlja, organizirat će se centralno događanje na Cvjetnom trgu u Zagrebu postavljanjem javne interaktivne instalacije, projekt dizajnerice Drage Komparak, kojom se prenosi poruka:

Osjećanje je univerzalno ljudsko iskustvo. Čini nam se ponekad da osjećanje predugo traje zato što ne uviđamo odvojivost sebe od emocije. Ti nisi emocija, ti samo osjećaš. Promatraj. U redu je biti tužan, uplašen, sretan, ljut ili zgađen. Ne osuđuj se.

Instalacija, koja će za javnost biti dostupna do 14. listopada, nagovara na tihu introspekciju u metaforiziranom javnom prostoru kolektivne mentalne higijene.

Fotografije: press

Pročitajte i...

Odvojite 10 minuta tjedno za mentalno zdravlje

Udruga i nezavisna umjetnička inicijativa BoliMe - podrška mentalnom zdravlju mladih povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja lansira kampanju Pričamo., seriju video-intervjua na temu mentalnog zdravlja

ELLE Intervju: Goran Bogdan

Razgovor s jednim od najpopularnijih domaćih glumaca

Znate li koji stil yoge izabrati za sebe?

Donosimo kratki vodič za sve buduće vježbače najpopularnijeg treninga na svijetu

Kimono: Novo lice japanskog klasika

Dinamična povijest kimona kao fokus nove izložbe londonskog muzeja Victoria & Albert

Tri serije kojima ćemo ove godine biti opsjednute

Cate Blanchett kao konzervativna političarka, Reese Witherspoon u još jednoj suburbanoj drami, par ekranizacija bestselera i jedna Gloria Steinem

Otkrili smo savršenu seriju za tmurni siječanj

1 kuća. 3 desetljeća. 3 žene. Isti problem.

▲ Povratak na vrh