Zagreb u crvenom – modna izložba kao posveta strastvenoj boji

24.01.2019.

Na TTF-u se otvara izložba “Crveno”

U crvenu je boju upisano pregršt simboličkih značenja. Zbog boje srca ali i naše krvi, crvena je boja ljubavi i boja strasti, ali i ona koja u mnogim kulturama simbolizira hrabrost, požrtvovnost i žrtvovanje.

Crvena je i boja upozorenja, ali i kazne, a najbolji primjer za to su ozloglašeni crveni kartoni kada je riječ o, recimo, nogometu. No, istovremeno ona često simbolizira važnost i isticanje, kao primjerice u slučaju red carpeta koji dočekuje slavne goste.

 

Crvena je intenzivna, ona privlači pozornost, izaziva erotske osjećaje, pa čak i ubrzava disanje. Ona je boja bunta, revolucije, ljubavi, boja sa stavom… Boja spram koje ne možete biti ravnodušni.

 

 

Zbog sve te simbolike koja je upisana u samo jednu boju, ali i njezine intenzivne energije, ne čudi što je zagrebački Tekstilno tehnološki fakultet odlučio posvetiti cijelu jednu izložbu upravo – crvenoj.

 

 

Modna izložba jednostavnog naziva CRVENO otvara se u petak, 25. siječnja u galeriji fakulteta pod mentorstvom profesorice Pauline Jazvić, a svoje potpuno crvene kreacije publici će predstaviti studentice Nera Gržin i Ines Zrnc Gregorina.

 


“Radovi označavaju kraj tradicionalnog razmišljanja o suvremenom modnom dizajnu. Istraživanje forme i materijala u odnosu na tijelo središnja je polazišna ideja ovog projekta u odnosu na crvenu boju. Kroz nekonvencionalne materijale kao što su slamke, najloni i kupaonske prostirke studentice postavljaju pitanje granice između kulture i mode. Istraživanjem forme i materijala u odnosu na tijelo dobivaju hibridne forme te koketiraju sa teksturom i skulpturom”, objasnili su organizatori izložbe povodom njenog otvaranja.

Ako ste strastveni ljubitelj crvene boje, ali i želite doznati što se to “kuha” na TTF-u u Zagrebu, svratite u TTF Galeriju između 25. siječnja i 23. veljače kada je na repertoaru izložba CRVENO.

Piše: T.L.
Fotografije: Press

Preporučujemo

Pročitajte i...

Kako izgleda najluksuznija izložba u Rimu?

Bvlgari: the Story, the Dream

ELLE Kalendar: kuda se zaputiti u danima pred nama?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i zabave smiješe od 31. svibnja do 7.lipnja?

Retrospektiva jedne od najintrigantnijih hrvatskih umjetnica uskoro u MSU

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, 21. 3. – 28. 4. 2019.

▲ Povratak na vrh