Zašto je globalna baza podataka mapirala tvornice modnih kuća diljem svijeta?

29.03.2019.

Korak prema naprijed

Organizacija koja se bavi prikupljanjem podataka o modnoj industriji nastoji prekinuti ropstvo i zlostavljanje radnika mapiranjem svake tvornice odjeće i obuće na svijetu, s besplatnim alatom otvorenog koda koji je pokrenut u četvrtak, izvještava Reuters.

 

 

Otvoreni registar odjeće (OAR) nastoji razotkriti često netransparentne opskrbne lance identificiranjem svake tvornice po imenu i adresi, povećavajući transparentnost za radnike i tvrtke.

“Ovo je moćan alat koji će pomoći brendovima i trgovcima da znaju tko sve radi u tvornicama kako bi mogli surađivati”, rekao je Leslie Johnson, voditelj C&A Zaklade koja financira bazu podataka. Zaklada C&A surađuje s Thomson Reuters fondacijom na području trgovine ljudima.

 

 

“To će pomoći tvornicama da povećaju svoj kredibilitet. I to će pomoći grupama civilnog društva da utvrde tko dolazi u tvornice kada postoji problem. U konačnici, to će pomoći radnicima da brže dođu do rješenja problema.

Moda je prepoznata kao industrija s visokim rizikom za zlostavljanje radnika. Složeni međunarodni lanci opskrbe, budući da se proizvodi nabavljaju, proizvode, pakiraju i distribuiraju međunarodno, mogu otežati uočavanje prisilnog rada.

 

 

Sve veći broj velikih robnih marki, od sportskog giganta Adidasa do modnih trgovaca H&M i ASOS, razmjenjuju informacije o svojim lancima opskrbe zbog povećanja regulatornog i potrošačkog pritiska na tvrtke kako bi osigurali da njihovi proizvodi nisu robovlasnički.

OAR prikuplja podatke koje objavljuju robne marke, tvorničke grupe, vlade i drugi izvori, a korisnicima omogućuje traženje tvornica po nazivima i lokacijama.

 

 

Zagovornici su rekli da će to pomoći i radničkim skupinama koje žele primijeniti pritisak na marke koje zlostavljaju radnike u svojim lancima opskrbe, te tvrtke koje se nadaju suradnji s drugim tvrtkama koje dolaze iz istih tvornica kako bi se poticale na poboljšanja.

“Mislim da će to biti od velike pomoći”, rekao je Martin Buttle, glasnogovornik Etičke trgovinske inicijative, globalne skupine koja ima za cilj poboljšati radne uvjete za radnike.

 

 

“Mnogo je problema u lancima opskrbe odjećom, ali jedan od razloga zašto je pokušaj rješavanja tih pitanja tako težak je da su opskrbni lanci tako netransparentni … Nitko ne zna gdje se što nabavlja.”

Prema procjenama Međunarodne organizacije rada (ILO) i organizacije Walk Free Foundation, u 2016. godini oko 25 milijuna ljudi širom svijeta bilo je zarobljeno u prisilnom radu.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Što odjenuti kad je ujutro +15, a popodne +30?

Pet opcija iz ljetnih lookbookova

Novo istraživanje otkriva mračnu stranu modne industrije

Zaposlenici modne industrije plaćeni su prestižom i vaučerima, no rijetko i zasluženim iznosima

Tanya Golesic: "Kada sam tek započinjala raditi u modnoj industriji, oko mene su bili sami muškarci!"

Naša glavna urednica Nambi Kezić razgovarala je s Tanyom Golesic, predsjednicom kompanije Jimmy Choo za SAD koja je jučer posjetila Hrvatsku

Sjećate li se Rana Plaze?

Uspomena na najtežu nesreću u nedavnoj modnoj povijesti i pet godina kasnije jednako je snažna

10 gradova u koje možete preseliti ako se želite baviti modom

Tvrtka Global Language Monitor objavila je godišnje izvješće o modnim medijima u svijetu i izdvojila 10 gradova u kojima su oni najjači

Kojom brzinom propadaju tkanine i materijali?

I što god mislili o tome, dostupna moda gotovo je bez iznimke sintetička, dok se prirodni i koži prihvatljiviji materijali nalaze rijetko i uglavnom po višim cijenama

▲ Povratak na vrh