Zavirite u malu enciklopediju modnih dodataka

02.01.2018.

Ljubitelje mode sigurno će zanimati tri nova izdanja Victoria & Albert muzeja posvećena modnim dodacima

U suradnji s izdavačkom kućom Thames and Hudson, kustosice renomiranog muzeja su pripremile malu enciklopedijsku zbirku koja u bogato ilustriranim knjižicama donosi povijest modnih dodataka – cipela, torbica i prstenja – te detaljno pojašnjava kako su se mijenjali kroz povijest i oblikom i funkcijom.

CIPELE

Od srednjovjekovnih kožnih opanaka, preko profinjenih viktorijanskih šlapica od satena pa sve do legendarnih platformi šezdesetih godina ili ultravisokih potpetica novijeg doba, cipele su oduvijek bile više od svoje funkcionalnosti. A kako su se mijenjale kroz povijest i što su sve simbolizirale, saznajte u besprijekorno pripremljenoj knjizi kustosica Lucy Johnston i Linde Woolley koje su istražile i predstavile mnoge elegantne, hrabre, zavodljive i nezaboravne primjerke cipela kroz povijest.

TORBICE

Prve torbice pojavile su se u šesnaestom stoljeću i prošle su dug put od rukom izvezenih vrećica, preko funkcionalnih modnih dodataka sve do današnjih it-modela odražavajući potrebe i želje žena kroz povijest. Kustosica Claire Wilcox istražila je bogatu V&A arhivu torbica i pripremila fascinantan katalog omiljenih modnih dodataka od skromnih početaka sve do današnjih skupocjenih modela.

PRSTENJE

Prsten je moćan modni dodatak koji oduvijek simbolizira ljubav, vjernost ili vjeru. A kako su se mijenjali dizajn i simbolika prstena od Srednjeg vijeka do danas, istražila je kustosica Rachel Church u bogato ilustriranoj knjižici u kojoj su predstavljeni mnogi skupocjeni komadi proteklih stoljeća, sve do inovativno dizajniranog nakita modernih draguljara.

Piše: Maja Karnik
Foto: Thames and Hudson

Preporučujemo

Pročitajte i...

Boja koja je neočekivano okupirala street style

A ove je jeseni popularna u svim nijansama!

Dugo očekivano otvorenje jednog od najpoznatijih muzeja na svijetu

MoMA je ponovno otvorila svoja vrata publici 21. listopada

Tko se skriva iza ovog velikog šešira?

Pjevačica i glumica se odlučila za upečatljiv model u dvije nijanse

▲ Povratak na vrh