Kako uvrstiti digitalni detoks u prenatrpan tjedan?

05.09.2019.

Odmor od tehnologije

Činjenica koju više ne možemo izbjegavati jest to da društvene mreže ostavljaju trag na našem psihičkom zdravlju. Svi smo se nekad našli u situaciji da u slučaju da cijeli dan dobivamo notifikacije želimo bacili mobitel u more, a kad one izostaju osjećamo se nepopularno i usamljeno.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diego (@collagevintage2) on Aug 28, 2019 at 1:00pm PDT


Većina pametnih telefona danas ima opciju praćenja tzv. screen timea ili koliko vremena provodite buljeći u ekran, s namjerom da vas valjda podsjete da ipak živite u vanjskom svijetu. Ako vam treba motivacija za digitalni detox ili mislite da se ovaj problem modernog doba ne tiče vas, izazivamo vas da zalutate u bespuća postavki mobitela i pronađete tu stravičnu statistiku.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diego (@collagevintage2) on Sep 2, 2019 at 3:12pm PDT


Ako vam je prva rečenica kad dođete na neku novu destinaciju, u restoran ili kafić “Oprostite, koja je lozinka za wi-fi?” i ako na godišnji odmor bez dobrog razloga nosite laptop, tablet i mobitel vrijeme je za digitalni detox. Napraviti zdravu distancu od tehnologije na nekoliko dana (ili tjedana?!?) možda se čini kao kombinacija velikog luksuza i velikog problema, no trebamo se suočiti s činjenicom da svijet neće stati samo zbog našeg kratkog izbivanja s društvenih mreža.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diego (@collagevintage2) on Aug 26, 2019 at 8:49am PDT


Cilj digitalnog detoxa je opet naučiti gledati svojim očima umjesto kroz kameru, slušati svojim ušima svijet oko sebe, a ne biti izoliran slušalicama, a vrijeme kad posežemo za mobitelom jer ne znamo što bi drugo pa idemo samo na brzaka baciti pogled iskoristiti za pametnije stvari.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diego (@collagevintage2) on Aug 7, 2019 at 1:32am PDT


Digitalni detox ne mora biti radikalna odluka, važno je samo da osvijestite situaciju u kojoj se nalazite. Možete, primjerice, početi tako da na večeri s prijateljima svi udaljite i stišate mobitele, a tko prvi posegne za njim plaća večeru. Vidjet ćete da puno kvalitetnije provesti vrijeme s dragim ljudima i nikome neće nedostajati ta dosadna mala spravica u džepu.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Početničke pogreške pri skidanju kilograma

Ako se želite vratiti u formu ovo su stvari na koje morate pripaziti

Evo kako da vaša forma preživi božićno prejedanje!

Fitness influenceri su podjelili nekoliko savjeta

Vrijeme je za boksačke rukavice

Q BOX-boks, yoga i aerobik u jednom

Biljni čajevi koje obožavamo

   Osim što su ukusni, odlični su za zdravlje

Vrijeme je za zimski detox!

Očisti organizam prije obilnih božićnih ručkova

▲ Povratak na vrh