Koje sastojke eliminirati iz svoje beauty rutine?

18.02.2018.

Danas nam je dostupan ogroman broj kozmetičkih proizvoda i često je teško razlučiti što je doista dobro za našu kožu

Sastojci koji se nalaze u kremama, serumima i ostalim proizvodima koje svakodnevno koristimo u svojoj beauty rutini, često su nam nepoznati i rijetko im pridajemo veliku pažnju. Zato vam donosimo listu sa šest sastojaka za koje su istraživanja potvrdila kako je bolje izbjegavati ih u kozmetičkih proizvoda, u nastavku otkrijte i zašto:

Parabeni

Parabeni se nalaze gotovo u svim kozmetičkim proizvodima jer produljuju njihov rok trajanja. Međutim, prema jednom istraživanju iz 2015. godine oni mogu ubrzati rast stanica raka, a povezani su i s rakom dojke i hormonalnim disbalansom. Osim toga, ako na popisu sastojaka vidite sastojak phenoxyethanol znajte da se radi o istoj stvari.

Retinol

Retinol čini kožu osjetljivijom na sunce pa se preporučuje korištenje samo uvečer, osim toga ne preporučuje se trudnicama jer može oštetiti DNK, a može i ubrzati rast stanica raka kože.

Olovo

Olovo se ne nalazi često u proizvodima za njegu kože, ali ga možete naći u tuševima za oči i ruževima. Izbjegavajte ga jer je kancerogeno, može uzrokovati hormonalni disbalans, kao i probleme s depresijom i razvojem ploda u trudnoći.

Aluminij

Aluminij se pak nalazi u gelovima za tuširanje i dezodoransima. Kroz te ga proizvode unosimo manje nego kroz dnevni unos hrane i vode, ali je svejedno dobro izbjegavati ga kad god je to moguće.

Shea maslac

Shea maslac nije kancerogen ni štetan za zdravlje te je sjajan za one sa suhom kožom. Međutim, može učiniti kožu masnijom i začepiti pore, a ako s time inače imate problema bolje je zaobići ga.

Vitamin E

I vitamin E je sjajan ako imate jako suhu kožu, ali i on je može pretjerano “zamastiti”. Osim toga, povezuje se i s iritacijom kože i osipima pa ga zaobiđite ako imate osjetljivu kožu.

Piše: N.B.
Foto: @brooketestoni

Preporučujemo

Pročitajte i...

ELLE 5 beauty minuta: Nika Turković

Simpatična pjevačica otkrila nam je sve o svojoj beauty rutini

Vrijeme je da ovaj čarobni sastojak ubacimo u svoje beauty rutine

Pronašli smo najbolje serume i kreme koje sadrže CBD ( i srodno ulje konoplje)!

Kako izgleda buđenje supermodela?

Alexina Graham otkriva svoju jutarnju rutinu

Radiofrekvencijom konzervirajte mladenačku ljepotu

Sve što trebate znati o najnovijem tretmanu pomlađivanja kože lica

Savjeti za prirodnu ljepotu Adut Akech

Zlatna beauty pravila slavne manekenke

5 ELLE Beauty minuta: Anita Dujić

Uvid u beauty filozofiju lijepe dizajnerice nakita i dekoraterke seta

▲ Povratak na vrh