Ljepota je bol

Ljepota je bol
23.12.2013.

Na što sve pristajemo u potrazi za savršenim izgledom i dokle smo spremne pomicati granice izdržljivosti?

Moja prijateljica Maja već dva dana ne spava i ne jede. Izgleda kao sparing-partner Mickeyja Rourkea. “Sve za ljepotu”, pokušava se nasmiješiti uz bolan grč. Ne brinu je ljubičastocrni podljevi ispod natečenih očiju. “To će brzo proći. Ali ovo sam čekala čitav život!” ponosno gleda svoje nove ‘trojke’ uglavljene ružnim anatomskim grudnjakom.

Prva dva-tri dana su ključna, objasnila mi je prije odlaska na dvostruku operaciju nosa i grudi. Nisam znala da se silikoni moraju oblikovati prema grudnjaku, zato mora sjediti ruku podbočenih jastucima.

Što bi se dogodilo da slučajno zaspe u nekom drugom položaju? “To je nemoguće. Boli me svaki pokret”, procijedi trudeći se zadržati entuzijazam. Iako je s njega “samo” sastrugala kvrgu, nos joj izgleda gore od grudi, kojih do prekjučer nije ni imala, doslovno je bila ‘0’ (nula). “Pogledaj kako su rezovi mali. Neće se ni vidjeti.” Ne vidim ih ni sad, prekriveni su flasterima ispod pazuha.

Taština ili nužda?

Ljepota i bol idu ruku pod ruku, u Majinom slučaju, jastuk pod ruku. Prvi i zadnji put kad sam burno reagirala na tuđu patnju zbog ljepote imala sam 13 godina, ruku upetljanu u kosu uplakane prijateljice i žarku želju da što prije izvučem prokleti vikler iz njene grive. Na kraju smo morale odrezati oveći pramen. Bila je sretna. Napokon je imala kovrče.

U slučaju većine žena, nema te boli koju neće izbrisati oduševljen pogled u ogledalu

U to sam doba počela ići u kozmetičke salone (zbog očajnog tena, ne zbog taštine) pa sam se brzo pomirila s tim da uljepšavanje podrazumijeva patnju. Ne sjećam se da sam ijednom vrisnula, jauknula ili, nedajbože, opsovala tijekom boravka u hramu ljepote. Nažalost, predugo hodočastim po salonima da bih se još uvijek zavaravala kako je patnja prolazna, a ljepota trajna.

U mom slučaju, zadnje prišteve zamijenile su prve bore. U slučaju većine žena, nema te boli koju neće izbrisati oduševljen pogled u ogledalu. Maja je iskreno sretna, vrištala bi od sreće iako trenutačno ne može ni od boli. Čitav život mašta o ovom trenutku, kada će svojim savršenim oblinama konačno dodati jedinu koju nije mogla kreirati iscrpljujućim vježbama, asketskim dijetama i bespoštednim anticelulitnim masažama.

Da ne bi bilo zabune, nije ona tamo neka zaluđena sponzoruša. U srednjim je 30-ima,  profesorica je i sve što ima sama je zaradila. Za operaciju nije htjela žicati muža, nego je digla nenamjenski kredit. Nije požalila, ni zbog love ni zbog tinjajuće glavobolje. Potpuno je razumijem. Ni muž se ne žali.

Nikad dosta

Fascinantna je postojanost kojom prihvaćamo sve bolnije načine uljepšavanja i pomičemo granicu izdržljivosti. Iz čiste taštine trpimo ono što u drugom kontekstu ne bismo tolerirali ni kao prijedlog.

Žene poput Maje su neokrunjeni Usain Bolt boli. Tri dana nakon operacije nosa i grudi guglala je ‘lasersko zaglađivanje bora’

Možda Maja ima veći utjecaj na mene nego što želim priznati, ali sve mi je manje mrska ideja laserskog sređivanja sve zgužvanijeg lica. Posljednjih 17 godina, otkako je prvi laser upotrijebljen u estetske svrhe, Amerikanke su uvele novi trend, ‘lunchtime treatment’.

Brze, bezbolne i učinkovite laserske tretmane možete obaviti u pauzi za ručak i biti suvisli kad se vratite na radno mjesto. Što se ne bi moglo reći za mnogo manje razvikane tretmane, poput odstranjivanja kamenca sa zubi, kojima vas nitko ne plaši, a bole više od depilacije hladnim voskom.

Poučena svijetlim primjerom svoje dermatologinje, više ne zazirem ni od injekcija restylanea. Ona je napunila svoje nazolab… ma, majmunske bore. Časna riječ, nitko joj ne bi dao više od 35 (bliži se 50-ima). Botoks mi još uvijek ne ulijeva povjerenje. Valjda zato što ima veze s otrovom. Također, isključujem sve što uključuje skalpel i narkozu.

Ali nismo sve tako ‘podatne’. Jedna je moja prijateljica prije vjenčanja otišla na prvi kozmetički tretman lica. Jedva je izdržala isparavanje vaporizatora. Kozmetičarka joj je tek počela čistiti lice kad se ova grubo obrecnula na nju. Kaže, nikad više. Da imam njen ten, i ja bih si priuštila takav luksuz. Ovako, naučila sam kako potisnuti bol neobavezim ćaskanjem s kozmetičarkom.

Tajna popularnosti brazilske ‘frizure’ i ‘boyzilliana’

Čak i ako niste obožavateljica famozne brazilske depilacije bikini zone, vjerojatno će vas zanimati podatak da ona nema veze s Brazilkama, još manje Brazilom.

‘Brazilian’ je 90-ih izmislila skupina očajnih njujorških kozmetičarki. Konkurencija je bila tolika da su pošto-poto morale smisliti kako privući klijentice ili zatvoriti salon. Navodno su se inspirirale frizurama pornodiva i Playboyevih zečica. Kreiranje “intimne irokeze” moju kozmetičarku podsjeća na ginekološki pregled. Možete misliti kako se osjeća kad tu očito moćnu “frizuru”zatraži vitalna bakica.

Zanimljivo je da je trend obrađenih ‘intimnih vrtova’ zaživio i među muškom populacijom. Posljednjih godinu-dvije po Londonu niču brojni saloni specijalizirani za ‘boyzillian’. Dobro ste pročitali, ‘muška brazilka’ toliko je omiljena među britanskim hipsterima.

Vježbanje kao doping

Prema nekim istraživanjima, redovito vježba nešto više od 20% žena. Sigurna sam da ih je većina u 30-ima. Nemaju izbora. Ako žele zadržati ili konačno imati tijelo koje na nešto sliči, moraju se za njega pomučiti.

Nakon neuspješnih pokušaja treniranja aerobika i joge, zimus sam prvi put otkrila mazohistični užitak u iscrpljujućem vježbanju… boksa! Kako vježbanje potiče hipotalamus da proizvodi endorfin, svojevrsni opijat, zapravo je riječ o legalnom obliku drogiranja na koji sam se navukla do te mjere da osjećam grižnju savjesti kad ne odem na trening.

Nakon dva-tri mjeseca kontinuiranog vježbanja tijelo sam dovela u red. Tada sam trebala usporiti. Sad je, bojim se, prekasno. U očima muškaraca sve više primjećujem strahopoštovanje, a sve manje divljenje pri pogledu na moje bicepse. Slute li to i oni da je ljepota bol?

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Getty Images

Pročitajte i...

Što je zapravo mineralna šminka?

Prednosti i mane mineralne kozmetike

Mnogi stručnjaci tvrde da je ovo zapravo najvažniji korak njege lica!

Pronašli smo najbolje čistače lica jer bez dobrog čišćenja ostali koraci neće biti efektivni!

Hairstyling majstorica Ivana Rimac o pravilnoj njezi kose

Vlasnica salona Ivys podijelila je male tajne zanata

Novi hot frizerski salon poznate modne hair stilistice

Fabula de Forma Katice Topčić izgleda famozno

▲ Povratak na vrh