Zašto trebate prestati pušiti – odmah!

26.01.2017.

Alarmanti podaci o broju umrlih od zloćudnih bolesti ukazuju kako je vrijeme da postanete odgovorniji prema svome životu

U Hrvatskoj od raka svake godine oboli 25 000 a umre 14 000 ljudi. Samo u siječnju tek započete 2017. godine od raka u Hrvatskoj je umrlo gotovo 1200 ljudi!

Zastrašujući podatak još je strašniji s obzirom da su posljednjih godina ovakva oboljenja kod nas u uzlaznoj putanji, pa iako je učinjen golem napredak ne samo u područjima rasvijetljavanja mehanizama nastanka zloćudnih bolesti nego i u znatnom poboljšanju dijagnostičkih mogućnosti, još ni izdaleka ne možemo biti zadovoljni sveukupnim postignućima u rješavanju ove borbe.

Najčešća sijela zloćudnih bolesti su rak pluća, dojke, debelog crijeva, rektuma, maternice prostate i anusa.

“Najvažnija je primarna prevencija kojom možemo spriječiti nastanak brojnih sijela zloćudnih bolesti. Primjerice, prestankom pušenja možemo prevenirati ne samo rak pluća već i rak usne šupljine, bubrega i mokraćnog mjehura. Druga važna stvar je otkrivanje onih zloćudnih bolesti koje možemo u velikom postotku otkriti u početnoj izlječivoj fazi bolesti, a to su rak dojke, vrata maternice, trupa maternice, jajnika i debelog crijeva”, izjavio je prof. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Inače, Hrvatska liga protiv raka osnovana je 1966. godine na inicijativu akadamika Ive Padovana, a ove godine obilježava 50 godina postojanja. Tim povodom organizira gala koncert Četiri Tenora i prijatelji koji se 7. veljače održati u KD Vatroslav Lisinski. Prihod od koncerta u cijelosti je namijenjen nadolazećim aktivnostima Hrvatske lige za borbu protiv raka.

Fotografije: profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Održana dodjela nagrada Cosmopolitan Beauty Awards

Kako smo se proveli na prestižnoj dodjeli beauty nagrada

Radiofrekvencijom konzervirajte mladenačku ljepotu

Sve što trebate znati o najnovijem tretmanu pomlađivanja kože lica

Kako je vizažistica Rebekka Theenaart postala poznata na Instagramu?

Instagram tjedna: @beautybekku biserima i sjajilom do nadrealne šminke

ELLE 5 beauty minuta: Simona Antonović

Poznata make-up artistica otkrila nam je svoju beauty rutinu!

▲ Povratak na vrh