Što je švedska dijeta i kako je primijeniti svakog dana?

18.05.2018.

Švedska dijeta je jedna od najpopularnijih u svijetu, no što ona uopće podrazumijeva i kako je primijeniti?

Švedska dijeta uključuje tri skupine namirnica – one koje smijemo konzumirati, one koje ne smijemo i one koje smijemo konzumirati povremeno. Dijeta je to koja uključuje puno povrća, a vrlo malo ili ništa ugljikohidrata, ubrzava metabolizam, a obožavaju je supermodeli poput Else Hosk.

Na švedskoj dijeti smijete jesti povrće koje raste iznad zemlje kao što je špinat, avokado, krastavci, rajčica ili paprika, sve vrste ribe i mesa, orašide i sjemenke, jaja, mliječne proizvode smanjene masti dok piti smijete vodu i nezaslađeni zeleni čaj. Ponekad si možete dopustiti povrće koje raste ispod zemlje poput krumpira ili mrkve, tamnu čokoladu s najmanje 70% kakaa u sastavu, a jednom dnevno možete pojesti komad voća koje ne sadrži puno šećera kao što su borovnice, jagode ili lubenica.

Apsolutno su zabranjeni margarin, rafinirana ulja, alkohol, umjetni zaslađivači, pahuljice, voćni sokovi, žitarice, škrob kao i svi slatkiči od čokolade do pekarskih proizvoda.

Zdrave masti koje nalazimo u voću i povrću poput avokada ili pak u ribi poput lososa, ključ su ove dijete. Ona uz to sadrži puno vitamina, minerala i proteina, a može se pratiti dva do tri tjedna ili pak dugoročno. Uz povremeni komadić čokolade i dekadentno voće ni nedostatak slatkiša neće biti tako strašan.

Piše: N.B.
Foto: @hoskelsa / Markus Spiske on Unsplash

Preporučujemo

Pročitajte i...

Uz savjete iz novog Men’s Healtha – oborit ćete sve s nogu!

Prosinačko izdanje vašeg najomiljenijeg časopisa donosi obilje blagdanskih strategija - s kojima ćete podjednako uživati, ali i dobro izgledati

Trčanje zimi? Zašto ne!

Vanja Knežević otkriva čari zimskog trčanja

Što jesti prije i nakon treninga?

Nema dobrog treninga bez kvalitetne prehrane

Kako se zaštititi od upale mišića

Zdravi načini kako ublažiti zloglasni muskulfiber

Čarobni prah koji želiš u svojoj prehrani

Maca prah-jedan od najzdravijih suplemenata na svijetu

▲ Povratak na vrh