Beauty mitovi i urbane legende

29.12.2013.

Ima li istine u nekima od najčešćih kozmetičkih uvjerenja, kao što je 'saniranje' prištića zubnom pastom...

Sigurno niste jednom čuli da su dlake nakon brijanja još deblje i da bi koža lice trebala biti tako čista da škripi pod prstima. Što je od svega toga istina, a što ‘urbana legenda’?

‘Iščupaš li jednu sijedu, narasti će ti tri’

Ta je izjava 100-posto netočna. Iz svakog folikula raste samo po jedna vlas i taj je broj nemoguće povećati (u protivnom, ćelavost bi bila ‘iskorijenjena’, da se tako nezgodno izrazimo). Taj ‘sijedi’ mit vjerojatno je nastao zbog toga što, kad iščupate jednu sijedu vlas, ubrzo počnete percipirati i ostale.

‘Sjedenje prekriženih nogu uzrokuje proširene vene’

Takvo sjedenje sigurno nije preporučljivo zbog nepravilnog položaja zdjelice i kralježnice. S druge strane, stajanje može uzrokovati proširenje vena. Ako ste cijeli dan na nogama, kardiovaskularna sustav mora se naprezati da osigura cirkuliranje na liniji srce-noge. Ako srčani zalisci ne funkcioniraju besprijekorno, krv može biti uzrok nastanka ispucalih kapilara i ‘paučastih’ vena (a ne treba zanemariti ni nasljedni faktor).

‘Ispucali vrhovi se mogu zaliječiti’

Ispucali vrhovi su upravo to – vlas podijeljena na dva dijela, katkad i više dijelova. Nema načina da se rascvala kosa ponovno ‘slijepi’. Istodobno, i lijek i prevencija redovito je šišanje svakih šest do osam tjedana i korištenje proizvoda koji će spriječiti isušivanje i lomljenje vlasi, poput regeneratora i maski za kosu.

‘Brijanje izaziva rast debljih dlačica’

Jedan od najčešćih mitova vrlo je popularan u srednjoškolskim krugovima. Čak se i odrasle žene odbijaju brijati između dva depiliranja voskom, za svaki slučaj. Krajnji je čast da tu ‘urbanu legendu’ raskrinkamo jednom zauvijek. Prilikom brijanja, dlake režemo na najdebljem dijelu, kod samog korijena. Zato kad izrastu izgledaju deblje, iako to zapravo nisu. (‘Voskanjem’ ih čupamo, pa prilikom rasta prvo izbije tanji vrh zbog čega nam se čini da smo ih stanjili.)

‘Možete smanjiti pore’

Nažalost, to nije istina, ali ne gubite nadu. Veličinu pora ne možemo promijeniti, ali možemo stvoriti privid da izgledaju manje. Ako vam je preskupo ulaganje u jednu od bezbroj krema koje tvrde da čine baš to, jednom tjedno premažite lice bjelanjkom. Rezultat ne traje vječno, ali djeluje.

‘Pasta za zube isušuje prištiće’

Najpopularniji savjet u tinejdžerskim krugovima vrlo je upitan. Mentol samo trenutačno hladi i umiruje upalni proces. Radije uložite u koju od specijaliziranih krema i korektora koje dokazano isušuju prištiće (i ne zaboravite svake večeri temeljito očistiti lice).

‘Koža je čista tek kad škripi’

Ako vam koža lice nakon umivanja škripi pod prstima, veliki su izgledi da ćete vrlo uskoro osjetiti i zatezanje. To može značiti da koristite pogrešan proizvod za svoj tip kože (previše ste je isušili) i najvjerojatnije niste bili dovoljno nježni prilikom pranja. Zdrava koža je meka i blistava, nije napeta i nikako ne bi smjela izgledati kao da će svaki tren popucati po šavovima.

© Cover Media, Imaxtree.com

Preporučujemo

Pročitajte i...

Piling kože: 5 glavnih pitanja za kozmetičara

Sve što trebate znati o pilinzima

Ključni korak za ljepotu i zdravlje kože lica

Eisenberg hidratacija za besprijekoran i blistav ten

Tom Ford se okušava u dermatologiji

Renesansni čovjek seli u laboratorij

Sve što trebate znati o ulju od mrkve

Otkrivamo prednosti prirodnog lijeka za kožu i kosu

▲ Povratak na vrh