Kako se brzo oporaviti od loše frizure?

Frizerske faze oporavka
23.12.2013.

Psihološki savjetnik za sve kojima pripreme za svečani izlazak završe tragičnom bojom ili stravičnom frizurom

Onog trena kada se vaša inače glasna i vrlo razgovijetna frizerka počne konspirativno i neuobičajeno tiho došaptavati s kolegicom dok vam pere kosu nakon farbanja, možete biti sigurni da je vrijeme za paniku: „Huston, we have a problem!“

Reakcija naše psihe zbog neželjene boje ili prekratko ošišane kose ni po čemu se ne razlikuje od one koju može prouzročiti bilo koji ozbiljniji životni gubitak.

Tri faze oporavka

Sve tri faze oporavka međusobno su povezane pa ih u tim paničnim trenucima nismo svjesni. U ‘slow motion’ varijanti, to bi izgledalo ovako:

1. faza: šok, negacija, otupljenost

Najturbulentnija faza jer u samo nekoliko sekundi prvotni šok svojim novim izgledom pokušavamo racionalizirati i potpuno zanijekati.

Kako ljudski mozak ne može tolikom brzinom procesirati tako oprečne emocije i istodobno probaviti odraz u zrcalu, u sinapsama nastaje svojevrsni kratki spoj koji se manifestira kao tup pogled u prazno.

Bilo bi nas još više strah kada bismo vidjeli kako nas zabezeknuto promatra i frizerka, koja je također u stanju privremenog šoka. Iz otupljenosti nas trgne usplahiren žamor ostalih klijentica u salonu.

2. faza: strah, ljutnja, depresija

Naravno da bi nas inače bilo strah prosvjedovati, ali ljutnja je prevelika kako bismo šutjeli. Zaustimo joj nešto reći, ali tada shvatimo da se i frizerka oporavlja od šoka, što nas neminovno vodi u kratkotrajnu, ali posvemašnju depresiju.

Tada nam čak i majčini savjeti zvuče moderno: „Šta fali tvojoj prirodnoj boji kose? Zašto ne bi stavila špangice?“

Oni koji se u tom trenutku prepuste beznađu i odu doma, riskiraju padanje u još dublji očaj. Ispočetka se ne usuđuju naći ni s najboljim prijateljicama, a s vremenom počnu zazirati od druženja s manje poznatim ljudima.

3. faza: razumijevanje, prihvaćanje, kretanje dalje

Oni koji se priberu dok su u frizerskom stolcu, koji uspiju odoljeti silovitim naletima razornih emocija, koji eventualno puste suzu, ali ne počnu ridati, imaju realne izglede da prihvate trenutačni horor kao kratkotrajnu zapreku na svome putu prema normalnom izgledu.

Brzina oporavka

U suradnji s već smirenom frizerkom većina uspijeva pronaći relativno brz izlaz iz krize. Duljina oporavka ovisi o dva parametra:

a) višemjesečna agonija – ovisi o brzini kojom raste kosa ili o vremenu ispiranja boje.

b) instant-rješenje – frizerka vam isti tren stavlja ekstenzije ili po treći put u istom danu pokušava promijeniti boju kose (što i nije najmudrija odluka, ali je razumljiva, očajni ste).

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Imaxtree.com

Preporučujemo

Pročitajte i...

Koje proizvode za kovrčavu kosu koristi Tina Kunakey?

Manekenka je podijelila glavne tajne ljepote

Kako postići neodoljivu "beach waves" frizuru?

Jednostavna frizura koju jednostavno obožavamo

Kako zaštititi kosu od sunca?

I kako je njegovati nakon dužih perioda izlaganja suncu i morskoj vodi?

Kako vratiti život tankoj kosi?

Za tanku kosu koja nikada neće izgledati beživotno!

▲ Povratak na vrh