Mrlje su nove bore

Pjegice
15.10.2013.

Zbog hiperpigmentacija i ostalih diskoloracija izgledamo znatno starije. Kako da ih se riješimo?

Primjećujete li posljednjih godina kako vam se nekad simpatične pjegice na čelu, nosu i jagodicama počinju razlijevati u amorfne mrlje? Ne? Nakon ovog i sličnih tekstova, reklame da ne spominjemo, polako će vas početi opsjedati. Zar niste čuli, mrlje su nove bore!

Zbog neujednačenog tena mogu nas procijeniti i 20 godina starijima nego što jesmo

Prije šest godina P&G je sponzorirao istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Evolution & Human Behavior (Evolucija i ljudsko ponašanje) koje je izazvalo zanimanje globalne beauty-zajednice. Otkriveno je da nas zbog neujednačenog tena mogu procijeniti i do 20 godina starijima nego što jesmo.

Mislite li još uvijek da mrlje nisu nove bore? Sad kad smo posijali sjeme sumnje, doznajmo kako ga iskorijeniti, u ovom slučaju, izbijeliti.

Naši vitezovi tame

Azijskim ljepoticama mrlje su mnogo veći problem nego nama bore. Njima se prve bore pojavljuju desetak godina kasnije nego zapadnjakinjama, tek u 30-ima, ali diskoloracije su stalna prijetnja porculanskoj puti, azijskom idealu ljepote.

Nisu sve mrlje jednake, s jednima se rađamo, druge su rezultat izlaganja UV-zrakama, treće nastaju od ožiljaka, hormona…

Zato zapadnjački kozmetički brendovi po “depigmentacijski know-how” odlaze na Daleki istok (a nije im odbojna ni činjenica da je mlađahno azijsko tržište mnogo uzbudljivije od starog i iscrpljenog Zapada).

Zahvaljujući otkrićima poslovično konkurentne japanske kozmetičke industrije, znamo da nisu sve mrlje jednake.

Ima onih koje su rezultat kumulativnog fotostarenja, kolokvijalno poznatih kao sunčane i staračke pjege na obrazima, čelu i nadlanicama.

Rađamo se s madežima i nakupinama hiperpigmentacijskih mrlja čiji se intenzitet pojačava ovisno o izloženosti suncu.

Hiperpigmentacije koje su posljedica upala nastaju na mjestu ožiljka, najčešće na “poprištu” (nakon obračuna s prištom).

Melazme posljednje, ali ništa manje vidljive mrlje, koje su posljedica fluktuacije hormona tijekom trudnoće. Kako se manifestiraju u obliku razlivenih asimetričnih mrlja na čelu i obrazima, poznate su i pod romantičnim nazivom “trudnička maska”.

Mrlje uzrokuje i manjak sna

Usprkos uvriježenom mišljenju da su svi tipovi hiperpigmentacija posljedica UV-zračenja, istraživanja japanskih znanstvenika pokazuju da ih izazivaju alergije, vrućina i, zar ste sumnjali, stres.

Zbog neispavanosti imamo natečeno lice, što je znak upale i početka procesa “pjegavljenja”

Ta stanja potiču upalne procese i izazivaju “pregrijavanje” u proizvodnji melanocita, stanica u epidermi koje su zadužene za proizvodnju melanina kojim se koža štiti.

Japanski znanstvenici su otkrili vezu između manjka sna i nastanka hiperpigmentacija.

Svaki put kad se koža suoči s potencijalnim agresorom, poput UV-zračenja, iritacije ili infekcije, stanice ispale molekule upozorenja kojima alarmiraju tijelo da je napadnuto.

Melanociti apsorbiraju te molekule i počinju proizvoditi melanin kojim pokušavaju zaštititi kožu. Pretjerana proizvodnja melanina očituje se na površini u vidu mrlja maštovitih boja i oblika.

Sve što može izazivati upalnu reakciju, može se manifestirati u obliku hiperpigmentacije. Tako nije neobično da vam zbog alergijske reakcije na nakit ostane “melaninski trag”, recimo, oko vrata u obliku omiljene ogrlice.

Melanin je glavni ‘krivac’ za nastanak tamnih mrlja

Prema najnovijim otkrićima, čak su i tamni kolobari oko očiju uzrokovani kaskadnim upalnim procesom koji je doveo do hiperpigmentacije.

Dugo se vjerovalo da su krvotok, osjetljiva koža i smanjena proizvodnja kolagena glavni uzročnici naših “mračnih” podočnjaka. Sad je poznato da je njihova odgovornost znatno manja, dok je glavni krivac melanin, mnogo vidljiviji na tom dijelu lica zbog vrlo tanke kože.

Drugi put kad počnete nemilosrdno trljati oči, pogotovo dok skidate šminku, sjetite se da zapravo “cementirate crnilo”.

Svjetlo na kraju tunela

Različiti tipovi hiperpigmentacija zahtijevaju različite metode izbjeljivanja. Dok se neki tipovi mogu riješiti nanošenjem krema u “kućnoj radinosti”, drugi zahtijevaju redovite posjete dermatologu.

Većina topičkih tretmana za izbjeljivanje blokira kemijsku reakciju u samim melanocitima između enzima tirozinaze (izravnog uzročnika tamnjenja) i aminokiseline tirozina (koji potiče stvaranje melanina).

“Depigmentacija” je dugotrajan proces, nemojte se obeshrabriti ako ne vidite rezultate nakon dva-tri tjedna

Najteže se riješiti hormonski izazvanih mrlja, melazmi, jer ih obnavlja i najmanja količina sunčanih zraka. Svakako se posavjetujte sa stručnim dermatologom.

Jer ako ih pokušate izbijeliti laserski, takvi bi pokušaji mogli djelovati kontraproduktivno te izazvati još veća “zatamnjenja”. Pogotovo ako ste skloni poslijeupalnim hiperpigmentacijama.

Onima kojima su draže kreme i serumi nego visokotehnološki zahvati preporučuju se izbjeljujući preparati na bazi vitamina C, kojične kiseline, hidrokinone, glukozamina, ekstrakta sladića…

Koliko traje ‘depigmentacija’

U slučaju izbjeljivanja, vrijeme se, nažalost, broji u mjesecima. Kako takvi preparati djeluju samo na površinski sloj kože, oni najučinkovitije izbjeljuju hiperpigmentacije nakon upala, koje su najblaži i najpovršniji oblik mrlja.

U kombinaciji s redovitim dermatološkim pilingom, recimo glikolnom kiselinom, izbjeljivanje je mnogo učinkovitije.

Najteže se riješiti hormonski nastalih mrlja, melazmi, jer ih obnavlja i najmanja količina sunčanih zraka

Nakon takvih tretmana vampirski izbjegavate sunčanje i religiozno nanosite preparate s visokim zaštitnim faktorom ako želite izbjeći pravu havariju mrlja.

Zapravo, u slučaju hiperpigmentacija sve počinje i završava sa SPF-om jer sve tipove razbuktava UV-zračenje.

Ako ste se dosad nemarno odnosili prema tom dijelu kozmetičke preventive, počnite! To je najbolji način da spriječite širenje hiperpigmentacija i invaziju mrlja koje su u ranoj fazi nastanka, ali se još nisu probile na površinu.

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Getty Images, press

Pročitajte i...

Što je zapravo mineralna šminka?

Prednosti i mane mineralne kozmetike

Mnogi stručnjaci tvrde da je ovo zapravo najvažniji korak njege lica!

Pronašli smo najbolje čistače lica jer bez dobrog čišćenja ostali koraci neće biti efektivni!

Piling kože: 5 glavnih pitanja za kozmetičara

Sve što trebate znati o pilinzima

Ključni korak za ljepotu i zdravlje kože lica

Eisenberg hidratacija za besprijekoran i blistav ten

▲ Povratak na vrh