Zašto zvijezde obožavaju filere?

Popularni fileri
21.12.2013.

Zato što remodeliranjem obraza hijaluronskom kiselinom za manje od 10 minuta 'skinu' više od 10 godina

U doba najžešće vladavine ‘Seksa i grada’ vjerojatno su i vas boli u oči nevjerojatno puni i rumeni obraščići Sarah Jessice Parker. Ubrzo je otkrivena tajna da njezine, Madonnine i sve izraženije jagodice Renée Zellweger nisu rezultat vještog vizažista, nego kirurga. Estetski zahvat poznat kao remodeliranje dostupan je svima, ne samo ispijenim holivudskim facama.

O čemu se radi?

Stručna osoba, poput estetskog kirurga ili dermatologa, ubrizgava u jagodice hijaluronsku kiselinu, tzv. volumator, i obrazima vraća mladenačku punoću. Kako bi se izgladio prijelaz između tretiranog i netretiranog dijela, tijekom tog neinvazivnog zahvata ili dva tjedna poslije injektira se nešto rjeđa hijaluronska kiselina.

‘Rok trajanja’ novih jagodica je od šest mjeseci do godinu, ovisno o tome koliko je organizmu potrebno da apsorbira hijaluronsku kiselinu. To će vas u ordinacijama naših liječnika koštati između 2500 i 4500 kuna, ovisno o vrsti i količini injektiranog preparata.

Što se zapravo ubrizgava?

Hijaluronska kiselina sastavni je dio organizma. Liječnici joj tepaju da je kraljica remodelatora jer ne izaziva nuspojave, prirodno se razgradi između šest i devet mjeseci a usto hidratira kožu. Liječnici koriste hijaluronske volumatore raznih proizvođača (Restylane, Estrelis, Fortelis, Juvederm, SubQ, Voluma, Glytone…)..

Kako fileri djeluju?

Masti iz obraza starenjem kreću ‘na put prema dolje’, kako bi pjesnik rekao. Po ovješenom i ispijenom licu pojavljuju se brazde a nazolabijalna (tzv. majmunska) bora postaje sve izraženija. Ubrizgavanjem hijaluronske kiseline koža jagodica automatski se zateže, svježa je i sjajna, smanjuje se udubljenje oko ‘majmunske’ brazde. Lice djeluje punije i mlađe.

Zašto liječnici i zvijezde obožavaju filere?

Liječnici smatraju da su injekcije hijaluronske kiseline jedan od najelegantnijih načina pomlađivanja. Neki liječnici zahtijevaju od pacijenata da donesu svoje fotografije otprije deset godina kako bi vidjeli na koji im način lice stari. Tijekom zahvata pacijent sjedi, a liječnik mu popunjava obraze i područje ispod očiju.

Riječ je o modernom pristupu starenju, o preoblikovanju lica s mjerom i osjećajem za prirodne proporcije. Drugi je argument činjenica da su injektirane tvari lako razgradive pa je proces reverzibilan, što je dobro znati u slučaju da niste zadovoljni rezultatom.

Što se tiče zvijezda, njima je osmijeh ‘sredstvo za rad’. Kada se nasmiješe, jagodice su im u prvom planu, a oči svjetlucaju. No svakako treba paziti da izgled lica ne bude previše euforičan.

Čega se treba čuvati?

Neumjerenosti… jer biste mogli izgledati kao hrčak, pogotovo ako imate okruglo lice. Cilj nije ‘nadjenuti’ obraze i napuhnuti jagodice do granica prsnuća, nego izgladiti linije i smanjiti upalost.

Nažalost, malo je onih koji imaju crte lica Audrey Hepburn. Zato je važno odabrati vještog liječnika koji se zna prilagoditi svakom licu. Postoji opasnost od ‘šablonskih’ jagodica i lica koja pretjerano nalikuju jedna na druga. A to ne želi nitko. Usto, ako se proizvod injektira na pogrešno mjesto, problem nije bezazlen.

Je li bolno?

Zahvat nije opasan, ni bolan, ni dug. Zahtijeva lokalnu anesteziju, kao kod zubara. Postoji mogućnost da izgledate (neželjeno) natečeno, ali samo dva-tri dana nakon postupka, ili da imate sitne podljeve koji nestaju nakon tjedan dana.

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Getty Images

Pročitajte i...

Radiofrekvencijom konzervirajte mladenačku ljepotu

Sve što trebate znati o najnovijem tretmanu pomlađivanja kože lica

14 odličnih anti-age dnevnih krema sa zaštitnim faktorom

Formule koje će zrelu kožu zaštititi od sunca i vanjskih utjecaja

15 učinkovitih anti-age seruma

Lijepa i mladolika koža u svakom trenu

Razmazite se luksuznim anti-age tretmanom

Nježna krema i moćni serum iz Eisenberga

Pet mitova o anti-age njezi kože

Vrijeme je da razbijete stare mitove i otkrijete sve što trebate znati o anti-age njezi kože!

▲ Povratak na vrh