Ulje za tijelo: kako odabrati ono pravo i kako ga koristiti

28.07.2019.

Sve što trebate znati o njezi tijela

Ulje je zajednički naziv za razne tvari koje se ne otapaju u vodi. Postoje minerali (rafinirani proizvodi), esencijalna ulja (hlapljive aromatske tvari biljaka) i prirodna ulja, najčešće biljnog podrijetla (životinjska ulja se obično nazivaju masti). U kozmetici se najviše cijene biljna ulja. Esencijalno se koristi u vrlo malim koncentracijama za mirise i dodaje arome i dodatna svojstva.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 💖🌸 NUXE Hrvatska (@nuxe_hrvatska) on May 14, 2019 at 1:10am PDT


Kozmetičko ulje, naravno, razlikuje se od kućnog ulja – onog kojeg koristite u kuhinji. Prije izlijevanja ulja u boce, prolazi kroz nekoliko koraka obrade: određene tvari i prirodni voskovi se uklanjaju iz sastava, a ulje se dezodoriranjem izbjeljuje.

Koji je sastav ulja?

Svako ulje ima svoj specifični molekularni sastav vitamina, masnih kiselina i elemenata u tragovima. Neka ulja su bogata Omega-3, 6, 9 kiselinama i drugim svojstvima, dok su druga bogata vitaminima topljivim u mastima. Stoga, kako bi stvorili najučinkovitija sredstva za njegu kože, proizvođači često koriste mješavine / kombinacije različitih vrijednih ulja. Kozmetičko ulje je složena kombinacija biljnih i eteričnih ulja. Ponekad se čak i različito ulje koristi iz različitih dijelova iste biljke (kao što su orašasti plodovi, sjemenke, voće).

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 💖🌸 NUXE Hrvatska (@nuxe_hrvatska) on Apr 21, 2019 at 6:37am PDT


Ulje će uvijek nahraniti i hidratizirati kožu. Nutritivnim učinkom ulje ne može biti nadmašeno niti jednim drugim proizvodom – to jest više od drugih sredstava koja su zasićena korisnim tvarima, lipidima, masnim kiselinama, vitaminima. Ali ulje indirektno vlaži jer ne sadrži vodu. Ne daje vlagu, već “blokira” sve staze gubitka vlage kroz kožu i “zaključava” je unutra, ne ometajući disanje kože.

Što je bolje: ulje ili krema?

Oba alata dobro rade. Ali ulje ima niz prednosti. Ulje je najstariji kozmetički proizvod poznat Kleopatri. Univerzalna je tvar prikladna za sve tipove kože. Ulje je najdublje prodoran proizvod. Njegovi pojedinačni sastojci prodiru duboko u dermis, a eterična ulja poznata su kao vodiči – mogu „gurati“ ostale komponente u kožu. Istovremeno, ulje je vrlo ekonomično, mala količina dovoljna je za nanošenje na cijelo tijelo.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adornment Stories (@adornment.stories) on Jul 18, 2019 at 6:11am PDT


Razdvajanje po tipovima kože odnosi se samo na ulja za lice. Ulja za tijelo su univerzalna ne samo po tipu kože, već i po aplikacijskim zonama: mogu hidratizirati i nahraniti kožu tijela, obnoviti oštećenu kosu, ojačati nokte i skrbiti za kutikulu. Razmislite: što je ulje prirodnije, to je univerzalnije.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

NOVO Nuxuriance® Gold

Iskusite apsolutnu anti-age moć

Piling kože: 5 glavnih pitanja za kozmetičara

Sve što trebate znati o pilinzima

Ključni korak za ljepotu i zdravlje kože lica

Eisenberg hidratacija za besprijekoran i blistav ten

Tom Ford se okušava u dermatologiji

Renesansni čovjek seli u laboratorij

▲ Povratak na vrh