5 dobrih razloga ZA – šalicu zelenog čaja!

03.02.2017.

Ne samo da krijeie, oslobađa od stresa i napetosti i(li )vas priprema za uplovljavanje u ugodne snove, nego puno više od toga

1. Za zdravo srce
Pijenje crnog i zelenog čaja može zaštititi od nekih oboljenja srca. Tajna je u flavonoidima, snažnim antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale.

2. Zaštita od raka
Studija provedena u Kini pokazala je da se kod konzumenata čaja vjerojatnost razvijanja karcinoma jednjaka i želuca upola manja u odnosu na osobe koje ga ne piju. Studijom u Japanu uočeno je da više od tri šalice zelenog čaja na dan mogu zaštititi od ponovne pojave karcinoma dojke.

3. Za zdrave kosti i zube
Istraživanje je pokazalo da oni koji tijekom nekoliko godina dnevno ispijaju čaj imaju dobro očuvanu gustoću kostiju. Ključ je u visokom udjelu fluorida u zelenom čaju koji također povoljno djeluju na čvrstoću cakline, sprječavaju nakupljanje plaka i štite zubno meso.

4. Za održavanje težine i kao pomoć pri mršavljenju
Redovito dnevno ispijanje zelenog čaja ubrzava metabolizam i lakše sagorijeva višak kalorija.

5. Za zaštitu kože
Visok udio antiksidansa u zelenom čaju, uključujući vitamine E i C, zasigurno usporava procese starenja kože. Zato je zeleni čaj sastojak sve većeg broja kozmetičkih proizvoda. Antioksidansi nas mogu zaštititi i od promjena strukture DNA uzrokovane štetnim utjecajem UV zraka, pa se znanstvenici u SAD-u bave razvijanjem krema koje bi sadržavale sastojke nađene u zelenom čaju radi zaštite od karcinoma kože.

 

N. P.

Fotografija Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Vrijeme je za boksačke rukavice

Q BOX-boks, yoga i aerobik u jednom

Biljni čajevi koje obožavamo

   Osim što su ukusni, odlični su za zdravlje

Vrijeme je za zimski detox!

Očisti organizam prije obilnih božićnih ručkova

Kako se zaštititi od upale mišića

Zdravi načini kako ublažiti zloglasni muskulfiber

Ove namirnice ne želiš u svojoj kuhinji!

Živi zdravo i uštedi na budžetu!

▲ Povratak na vrh