5 dobrih razloga ZA – šalicu zelenog čaja!

03.02.2017.

Ne samo da krijeie, oslobađa od stresa i napetosti i(li )vas priprema za uplovljavanje u ugodne snove, nego puno više od toga

1. Za zdravo srce
Pijenje crnog i zelenog čaja može zaštititi od nekih oboljenja srca. Tajna je u flavonoidima, snažnim antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale.

2. Zaštita od raka
Studija provedena u Kini pokazala je da se kod konzumenata čaja vjerojatnost razvijanja karcinoma jednjaka i želuca upola manja u odnosu na osobe koje ga ne piju. Studijom u Japanu uočeno je da više od tri šalice zelenog čaja na dan mogu zaštititi od ponovne pojave karcinoma dojke.

3. Za zdrave kosti i zube
Istraživanje je pokazalo da oni koji tijekom nekoliko godina dnevno ispijaju čaj imaju dobro očuvanu gustoću kostiju. Ključ je u visokom udjelu fluorida u zelenom čaju koji također povoljno djeluju na čvrstoću cakline, sprječavaju nakupljanje plaka i štite zubno meso.

4. Za održavanje težine i kao pomoć pri mršavljenju
Redovito dnevno ispijanje zelenog čaja ubrzava metabolizam i lakše sagorijeva višak kalorija.

5. Za zaštitu kože
Visok udio antiksidansa u zelenom čaju, uključujući vitamine E i C, zasigurno usporava procese starenja kože. Zato je zeleni čaj sastojak sve većeg broja kozmetičkih proizvoda. Antioksidansi nas mogu zaštititi i od promjena strukture DNA uzrokovane štetnim utjecajem UV zraka, pa se znanstvenici u SAD-u bave razvijanjem krema koje bi sadržavale sastojke nađene u zelenom čaju radi zaštite od karcinoma kože.

 

N. P.

Fotografija Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Zašto ne biste zaplesali balet?

Intervju s Andreom Solomun o novom projektu &Ballet

Zašto biste trebale planirati odlazak u krevet uvijek u isto vrijeme?

Kako jasan obrazac spavanja poboljšava zdravlje?

Zobeno mlijeko - koja je korist napitka koji možete napraviti i sami?

Sve što trebate znati o biljnim alternativama kravljem mlijeku

▲ Povratak na vrh