Arhitekti koji su ipak odabrali modu

27.12.2017.

Koji su to velikani mode karijeru započeli kao arhitekti?

Arhitektura i moda su mnogo sličnije nego što se na prvi pogled čini. Obje propituju formu, estetiku, strukturu, ali i zakone fizike koje ponekad nastoje pobijediti pa ne čudi da su neki od najpoznatijih modnih dizajnera karijeru započeli upravo kao arhitekti. Mnogi od njih svrstavaju se među vrsne majstore modnih silueta i struktura što daje zaključiti da su arhitektonsko obrazovanje i kut gledanja izvježban na oblikovanju prostora dobro polazište za izniman modni uspjeh.

I dok se danas sve više modnih dizajnera okreće dizajnu interijera, neki su nesuđeni arhitekti na kraju ipak odabrali modu kao svoj glavni kreativni izričaj.

Pierre Cardin

Prije nego se zaposlio u pariškim salonima Paquin, Schiaparelli i Dior, Cardin je kratko studirao arhitekturu odakle je očito pokupio istančan osjećaj za proporcije i strukturu.

Pierre Cardin

Pierre Balmain

Iako je odmah znao kako ga zanima samo moda, dizajner je ipak upisao arhitekturu na École des Beaux Arts u Parizu kako bi udovoljio majci. Ta je epizoda kratko trajala, no čini se da je arhitektura na njega itekako utjecala te je uskoro postao poznat po svojim strukturiranim siluetama i rukavima.

Pierre Balmain

Virgil Abloh

Tko bi rekao da jedan od popularnijih aktera streetwear scene ima dvije diplome – iz arhitekture i građevine?

Virgil Abloh

Mary Karantzou

Prvo je upisala arhitekturu na fakultetu Rhode Island School of Design, ali se kasnije prebacila na Parsons gdje je završila modni dizajn i danas oduševljava jedinstvenim modnim izričajem.

Mary Katrantzou

Tom Ford

Iako je na glasovitom Parsonsu studirao arhitekturu, Ford je na zadnjoj godini shvatio kako ga moda puno više zanima. Arhitekturu je smatrao preozbiljnom, dok mu je moda dozvoljavala više kreativnosti i bržu razmjenu s kupcima.

Tom Ford

Josep Font

Kreativni direktor kuće Delpozo studirao je arhitekturu na Polytechnic University of Catalonia kako bi zadovoljio želju svojih roditelja, no oduvijek ga je zanimala samo moda. Uskoro je upisao tečaj modnog dizajna i krojenja u Barceloni te je 1991. pokrenuo svoj prvi brend, a 2012. se pridružio Delpozu i lansirao tu španjolsku modnu kuću na svjetsku modu mapu.

Josep Font

Piše: Maja Karnik
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Boja koja je neočekivano okupirala street style

A ove je jeseni popularna u svim nijansama!

Modne boginje Mary Katrantzou u hramu Posejdona

Revija u suradnji s Bvlgarijem kao počast rimskoj marki s grčkim korijenima

▲ Povratak na vrh