Arhiva sjećanja kao glavni motiv sjajne nove kolekcije Marije Kulušić

01.12.2017.

Dizajnerica Marija Kulušić predstavlja novu kolekciju

Polazište nove kolekcije Marije Kulušić nalazi se u osobnom iskustvu, prvenstveno u navici čuvanja i skupljanja odjeće koja nam vrlo često predstavlja mnogo više od odjevnog predmeta te prerasta funkciju pokrivala, veže nas uz ljude, mjesta i događaje. Takvi predmeti postaju ‘arhiva sjećanja’.

“Proučavanjem i kombiniranjem vlastitih odjevnih komada koje godinama odijevam i s pažnjom čuvam, nastali su slojeviti odjevni predmeti s mnoštvom različitih tekstura i ručnog rada, a posebno se ističu oslikavanje i ručno bojenje – ručno iscrtan tekstil automatiziranim ‘šaranjem’ na svilenoj košulji koji će se s vremenom mijenjati kao i ručno iscrtane pruge što ih čini namjerno nesavršenima,” otkriva dizajnerica.

Podložnost promjenama je u ovim primjerima odjevnih predmeta vrlo naglašena. Kombinirani su različiti odjevni predmeti poput balonera i sakoa, suknje i hlača te tako nastaju slojeviti ‘hibridi. Kaputi i baloneri su dekonstruirani, a njihove dijelove moguće je odstraniti i pričvrstiti vezicama ili drukerima što omogućava različite načine nošenja odjevnih predmeta te unosi dinamiku u pokretu. Najčešće su to voluminozni nabori koji drastično mijenjaju cjelokupan izgled odjevnih predmeta.

U kolekciji prevladavaju prirodni materijali poput vune, svile, pamuka i kašmira. Za fotografije kolekcije je zaslužan fotograf Franjo Matković dok je make up osmislila Petra Sever, a u ulozi modela je Dora Sabljić. Fotografije su nastale u kamenolomu Kanfanar, a više informacija o samoj kolekciji možete pronaći na Marijinoj službenoj web stranici.

Tekst i foto: PR

Preporučujemo

Pročitajte i...

Nova kolekcija Marije Kulušić

Kolekcija nosi ime 'LAYER ON'

Još jedan uspjeh Marije Kulušić

Mlada dizajnerica na koju možemo biti ponosni

Izvrsna suradnja dviju mladih kreativki

Prva suradnja dizajnerica Marije Kulušić i fotografkinje Sare Pukanić rezultirala je zanimljivim modnim editorijalom

Nova kolekcija Marije Kulušić

Fotograf Jure Perišić potpisuje i nove vizuale ove kolekcije

Otvorenje izložbe modnog dizajna "Tendencije"

Modna dizajnerica Marija Kulušić i fotograf Luka Pešun predstavljaju zanimljiv modno-umjetnički projekt

Marija Kulušić i Jakov Baričić udružili snage

Kolekcija za proljeće/ljeto dizajnerice Marije Kulušić dobila je svoje vizuale

▲ Povratak na vrh