Bitka za trend: Kim Kardashian protiv Karla Lagerfelda

14.01.2019.

Tko je započeo trend biciklističkih hlača u mainstream modi?

Bicke su u 2018. godini doživjele comeback koji možda čak i nismo toliko iščekivali.
Mnogi su se trendseteri odmah zaludili tim odjevnim predmetom koji se nekako probio u vrh svjetske mode.

 

 

Nije bilo revije visoke mode koja nije barem jednom izbacila svoju verziju hlača inspiriranih biciklizmom, od revija Saint Laurenta, Off-Whitea, Dion Leea i Dolce & Gabbane, do brandova sportske odjeće kao što su Yeezy repera Kanye Westa. Biciklističke hlačice još uvijek su tu i za sezonu proljeće / ljeto 2019. godine, a može ih se naći na dugoj listi brandova, uključujući Fendi, Chanel i Roberto Cavalli.

 

 

Mi se pitamo tko li je zaslužan za stavljanje biciklističkih hlača u vrh modne scene? Mnogi bi se složili da se radi o Kim Kardashian West koja njima već nekoliko godina naglašava svoju velikodušnu figuru. Ali, jesu li u pravu?

 

 

Karl Lagerfeld oblačio je modele kao što je Linda Evangelista za modnu pistu marke Chanel u crne biciklističke hlačice još u kolekciji proljeće/ljeto davne 1991. godine. No, niti to nije početak sam početak, biciklizam je zapravo odigrao ključnu ulogu u preobrazbi ženske mode prije više od 100 godina, kako navode povjesničari kao što su Kat Jungnickel, Sheila Hanlon i Deirdre Clemente.

 

Uspon biciklizma u 1890-ima zahtijevao je popuštanje strogih pravila oblačenja koji ugrožavaju viktorijanske žene. Biciklistice su doslovno umirale kad su se njihove široke, duge suknje pomicale i zaklanjale njihov pogled ili su ih uhvatili kotači. Bicke su na neki način bile pokretač stvaranja mode koja bi se koristila isključivo za bavljenje sportom, no mi danas često vidimo kombinacije koje nemaju puno veze ni s modom ni sa sportom.

 

 

Traženje krivca i otkrivanje tko ih je stvarno popularizirao u mainstream modu možda uskoro i neće biti toliko bitno, budući da su bicke jedan od trendova koji se uglavnom viđa na Instagram profilima sestri Kardashian i Jenner te fotografijama trendseterica, no ne i toliko često na ulici.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh