Borba protiv diktature: koga je Gucci prozvao u Milanu?

24.09.2019.

Nova filozofija brenda protivi se vlasti

Guccijeva revija održana je u takozvanom Gucci Hubu – sterilnom snježnobijelom prostoru, koji predstavlja neku vrstu metafore, laboratorija ili društva očišćena od predrasuda. Sve goste revije na stolicama je čekao “program”, ili bolje rečeno, programska izjava.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gucci (@gucci) on Sep 22, 2019 at 6:56am PDT


Upoznajte se s isječcima Gucci izjave: “U prošlosti je upravljanje svim životnim događajima bilo u žezlu vladajućeg, koji je iskorištavao svoju moć. Odozgo, uvijek u istom smjeru. Ta je moć bila despotska i koncentrirana, ali i vrlo prepoznatljiva. Našu sadašnjost, naprotiv, tvori “mikrofizika sila”, koja djeluje molekularno u društvu: to je oblik opsežne vlasti koja, kombinacijom institucija, uređaja i mehanizama podređenosti nameće pravila ponašanja koja uče pojedinci. Takve moći djeluju svaki dan putem pravila i zabrana, sprečavaju slobodan protok diskursa i, u konačnici, stvaraju potlačeno društvo: društvo koje kontrolira, ograničava i regulira život.”

 

 

Metafora kontroliranog društva bila je predstavljena na 60 modela u obliku Guccijeve uniforme boje bjelokosti, koje su uzele oblik utilitarističke odjeće, standardnih haljina, “koje diktira društvo”. Zamijenjene su, na istoj pisti, temeljno različitim modelima, koji su simbolizirali “empirijsku slobodu; sposobnost prijelaza i neposluha; oslobođenje i samoodređenje. ” Međutim, slobodu su većinom na reviji personificirali neočekivanim kombinacijama boja i prozirnih tkanina: lišeni tradicionalnog bogatog i simboličnog dekora, ali ne i intelektualnog tereta.

 

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh