Buntovna muza Yvesa Saint Laurenta ponovno nosi njegove komade

15.03.2018.

Yvesova bliska prijateljica i muza odabrana je kao lice najnovije reklamne kampanje za Saint Laurent kolekciju jesen/zima 2018.

Iako je cijeli život provela u uskom krugu Yvesovih prijatelja i poslužila kao hodajuća reklama njegovih brojnih kolekcija, ovo je prva službena kampanja koju je Betty Catroux snimila za neki modni brend. Zašto baš sada? U potpunosti crna, s puno kože, motivima posuđenima iz muškog ormara i provokativno kratkim siluetama, kolekcija koju je za Saint Laurent dizajnirao Anthony Vaccarello itekako podsjeća na buntovni androgini stil kojim se Catroux isticala sedamdesetih i osamdesetih godina pa se zapravo prirodno nametnula kao nova Saint Laurent ambasadorica.

LouLou de la Falaise, Yves Saint Laurent i Betty Catroux

Ipak, Catroux nije tek živa uspomena na neka prošla vremena, na dane kad je Yves Saint Laurent vladao modnom scenom i nepovratno mijenjao modu. Betty je ikona veća od života, buntovnica koja je odbila živjeti prema pravilima i muza bez koje Yves Saint Laurent sigurno ne bi ostvario svoj puni potencijal. Smatrao ju je sestrom blizankom, a sklonost ekscesnom, zabavi i svemu što bi ih distanciralo od uobičajenog ili normalnog života, bila im je samo jedna od zajedničkih težnji zbog čega ju je Pierre Berge smatrao lošim utjecajem.

Betty je toliko zazirala od “normalnog” da si je kao djevojka obećala dvije stvari – prvo, nikada neće raditi, i drugo, nikada neće živjeti konvencionalnim životom. Oba je cilja uspjela ostvariti, prvi udajom za danas jednako poznatog dizajnera interijera Françoisa Catrouxa, a drugi kao bliska prijateljica jednog od najvećih dizajnera svih vremena. Za sebe kaže kako se nikad u životu nije trudila oko ničega. “Zapravo sam indiferentna, nezainteresirana i izgledam neodređeno. Odijevam se isto već godinama. Ne odijevam se kao žena. Moda me uopće ne zanima. Nikad nisam ništa naučila. Sve što radim je prirodno i spontano,” izjavila je nebrojeno puta naglašavajući kako u životu ništa nije planirala, već je puštala život da joj se sam dogodi i tražila ga na neočekivanim mjestima.

Iako se čini da je samo imala sreće, treba ipak priznati da je za tako uporno suprotstavljanje konvencijama trebalo mnogo inata, pa čak i hrabrosti. Je li to poruka koju Vaccarello želi prenijeti novom kampanjom? Želi li nas ohrabriti da se otrgnemo konvencijama i potražimo vlastiti put? Ako je tako, onda nam je na tom putu Betty Catroux zaista najbolji uzor.

Piše: Maja Karnik
Foto: Saint Laurent / Profimedia

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh