Camp i trash: otkud dolazi moda koju ne volimo vidjeti na ulici?

12.08.2019.

Što stoji iza ironije?

Poput kakve prezačinjene čorbe, popularni oblik campa današnjice krčkao se u kotlu referenci čiji su temeljac, kao od svoje vlastite koštane srži, u macbethovskoj maniri pripremile Paris Hilton, Britney Spears i Lindsay Lohan. Možda sasvim slučajno. Sve tri ikone 2000-ih, tada svaka svojstvenim, no danas, naizgled, vrlo sličnim stilom oblikovale su kako zamišljamo početak 21. stoljeća: cirkoni, baršun, uggsice, pirsinzi na pupku – s dovoljno kratkim majicama koji ih otkrivaju; tetovaže na slabinskom dijelu leđa – s dovoljno plitkim hlačama koje ih otkrivaju i nezaboravni preklopni mobiteli. Dodatni bodovi idu onima koji uspiju sve to nabaviti u kričavom tonu fuksije i uskladiti se s boljom polovicom poput dvojajčanih blizanaca.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evan Peter’s Dimples (@evanpetersdimples) on Aug 4, 2019 at 12:09am PDT


Trend je odradio svoje, no subkulture, ponajviše drag scena, nisu se mogle oprostiti od blještavih ukrasa, sado-mazo aluzija i karikiranih persona koje idu uz stil kojim se uštedjelo isključivo na količini potrebnog tekstila. Doduše, sve se vraća, posebice ako se pita nostalgične 2010-te. Procvatom globalne drag scene, pokazalo se kako život zaista imitira umjetnost pa su tonirane naočale, špičaste čizmice i ružičasti kimono svoje mjesto pronašli i u ormarima trendseterica. Ovaj put, u malo drugačijem duhu, ironičnom. Nitko se ne usudi iskreno romantizirati prenemagajući stil i automatsku asocijaciju na manje nego uzorne – ili bolje rečeno – prividno uzorne djevojke koje, stereotipično filmski, zabadaju nož u leđa svakome nakon što ga iskoriste.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🥰 (@y2kcherries) on Aug 2, 2019 at 7:47pm PDT


Nitko, to jest, osim Juicy Couturea. Od kako je nedavno Anna Wintour podložila malo jaču vatru pod onaj isti kotao, njegov je sadržaj prekipio, a brendovi koji se identificiraju s ovakvom pretjeranom estetikom brzo su pohrlili i dali sve od sebe ne bi li pružili otpor dominirajućoj digitalnoj bjelini prevladavajućih modnih krikova.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Velours Love (@velvet_and_velours_lovers.tv) on Aug 11, 2019 at 11:04am PDT


U rukama subkultura, ovaj je stil dobio sasvim novo značenje, pronalazeći u onima koje smo dosad smatrali običnim bezobraznicama, neku vrstu snage. Priznajući im ustrajnost, domišljatost i dozu trvdoglavosti kao vrline, a ne predstavljajući ih kao manipulatorice željne moći koje do svega dolaze uz pomoć tijela i seksipila.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Redline Sustainable Fashion (@redlinesustainablefashion) on Aug 11, 2019 at 3:10pm PDT


Naizgled naprasit, ovaj revival trasha sa sobom nosi dublju poruku. Pod pritiskom uvrijeđenih i u strahu od prozivanja na linč zbog ‘bezobzirnosti’, najsigurnije je stopiti se s masom u neutralnim bojama i oblicima, ne bi li nas netko uočio i pitao za mišljenje koje se bojimo izreći. Negdje usput, bježeći od neukosti i isključivosti, izgubili smo kičmu. One koje su toga svijesne, upravo ju stoga naglašavaju – superkratkim topovima. Ohrabrujući nas na dozu drskosti, potrebnu za stajanje iza svoga stava i odupiranje primamljivoj ulozi žrtve ili podvijanju repa pred onima koji su je odlučili utjeloviti, bez obzira na mišljenja drugih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 90s and 00s luvr (@2000s.babe) on May 11, 2019 at 4:34pm PDT

Piše: D.M.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Veliki povratak ikoničke metalne torbice!

Najbolje iz prošlosti često posluži kao inspiracija za modnu budućnost

Krupni plan: Burberry kapa s kristalima

Novi drop Riccarda Tiscija u prodaji od 17. studenog

Prada cvjetnim ambalažama izvještava s ulica New Yorka

Elegantno rješenje i pomalo nadrealno

Olivia Palermo najavila vlastitu modnu liniju!

Napokon ćemo se moći obući u njen dizajn!

▲ Povratak na vrh