Chanel otvorio novo radno mjesto koje nismo očekivali

15.07.2019.

Promjene u poslovanju

Poštivanje različitosti i sve veća inkluzivnost u modnoj je industriji tema o kojoj se sve više priča i, srećom, sve više djeluje, a renomirane modne kuće konačno su odlučile poduzeti konkretne korake.

 

 

Brojne su luksuzne modne kuće bile primorane uvesti brojne promjene i korigirati svoje poslovanje kako bi ono odgovaralo standardima današnjice koja itekako mari o političkoj korektnosti i poštivanju kulturoloških, rasnih, vjerskih i drugih različitosti. Talijanska modna kuća Dolce&Gabbana morala je otkazati svoj show u Šangaju nakon što je lansirala kampanju u kojoj Kineskinja jede tjesteninu štapićima, a popularnosti brenda nipošto nisu doprinijeli niti rasistički ispadi Stefana Gabbane na društvenim mrežama.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on Jul 8, 2019 at 1:23pm PDT


Prada je iz prodaje morala povući privjesak za ključeve koje je publika proglasila rasističkima rekavši kako izgledaju kao referenca za blackface, a istu je dozu kritike pretrpjela i modna kuća Gucci nakon kontroverzne crne dolčevite. Svi su se brendovi, nakon “nespretnog” komuniciranja, ispričali javnosti no postalo je i više nego jasno da danas, kako bi zadržali dobar imidž, moraju na svaki svoj korak paziti više nego ikad.

 

 

Kako bi preduhitrila slične kritike te uvela inkluzivnost u svoje redove, pariška modna kuća Chanel odlučila se za pomalo nesvakidašnji potez koji je, naravno, naišao na odobravanje modnih medija i javnosti. Chanel je, naime, u svoje poslovanje uveo novu poziciju – osobu zaduženu za inkluziju i različitost. Spomenute je poslove dosad odrađivao odjel za ljudske resurse, no renomirana je modna kuća zaključila kako se pitanjima inkluzije moraju baviti pedantnije i promišljenije te je na spomenutu, posve novu poziciju u modnoj industriji, doveo Fionu Pargeter koja je ista zaduženja dosad odrađivala za Swiss Bank UBS. Premda se u svijetu mode radi o novitetu, vrijedi pričekati i vidjeti koliko će promjena ovakva odluka zbilja donijeti te hoće li se i druge modne kuće povesti za ovim primjerom.

 

Piše: T.L.
Fotografije: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Najjači se otrov krije se u malim bočicama

Sve o trendu minijaturnih torbica

Izvještaj s Chanelove  Métiers d’Art revije

Zajednička vizija Virginie Viard i Sofie Coppole

Gigi Hadid potjerala youtuberku s modne piste Chanela

Supermodel nema vremena za smicalice

Kako je Calvin Klein promijenio pristup brenda prema modelima?

Za sve veličine i različite tipove tijela

▲ Povratak na vrh