Chanel – stari majstori, nova pravila

Chanel Metiers d'Art 2018-2019 show, Runway, New York, USA - 04 Dec 2018
07.12.2018.

Što novo možemo naučiti od Chanelovih legendarnih stručnjaka za detalje

Metropolitan, sjajni kostimi, tema je drevni Egipat. Ne, Met Gala nije promijenila datum, već je slavnom postavom njujorškog muzeja prošla revija Chanel Métiers d’Art. Unutar Dendurskog hrama koji datira od 10. godine prije Krista, održala se nova revija s naglaskom na zlatne detalje i bogatstvo boja za koje su zaslužni Chanelovi stručnjaci.
Métiers d’Art je koncept koji je 2002. godine započeo sam Karl Lagerfeld kako bi odao počast čak 26 ateljea s kojima kuća Chanel godinama surađivala kao svojim Paraffection podružnicama. Sam naziv Paraffection dolazi od francuskog izraza par affection („s ljubavi“) koji označava pažnju i trud koje njihovi stručnjaci ulažu u najmanje detalje, od zlata (Goossens), vezova (Montex), perja (Lemarié) i mnogih drugih. Ove sezone mnogi od detalja nakita i vezova nadvladali same kostime.
Što su otkrile legendarne ruke majstora i kakvim detaljima se možemo veseliti, saznajte u dešifriranju Chanelovih hijeroglifa.

1. Zlato

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on Dec 6, 2018 at 7:31am PST

Iz ateljea Gossens dolazi spoj skulpture, zlatarstva i dizajna nakita za kostime. U glomaznom nakitu krije se poznati Chanel logo i plavičasti detalji koji se prostiru dužinom naušnica, ogrlica pa sve do narukvica. Naglasak je na masivnosti koja prevladava cijelom kombinacijom.

2. Perje i cvijeće

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on Dec 6, 2018 at 12:02am PST

Majstorski rad iz Lemarié donosi neobične detalje koji podsjećaju na 20te i art deco, koji je također bio inspiriran tadašnjim otkrićima drevnog Nila. Zaslužni za sve pernate i cvjetne detalje, atelje je naglasak stavio na metalik plave i zlatne listiće koji krase tkaninu i detalje na nakitu.

3. Biseri

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on Dec 6, 2018 at 5:13am PST

Poznati Chanelov modni dodatak nije izostao ni sa ove revije. Klasične ogrlice zasjale su u punoj raskoši u slojevitim kombinacijama, koje prekrivaju dekolte.

4. Broševi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on Dec 5, 2018 at 2:56am PST


U susret mitovima o staro-egipatskim božicama, zlatni cvjetovi upotpunili su blještavilo kostima i dali dašak proljeća u punom jeku.

5. Srebro

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on Dec 6, 2018 at 1:47pm PST

Srebrne ogrlice koje izgledom podsjećaju na antički nakit ostavile su upečatljiv dojam kraljevskih ukrasa koji gotovo ostavljaju haljine i kostime u drugom planu.

Posvećenost legendarnog brenda pronalasku partnera s kojim će surađivati u izradi predivnih detalja koje čine njihovu odjeću prepoznatljivom i ovaj put se pokazala uspjehom. Iako su rekli konačno ne egzotičnoj koži i time napravili korak prema novoj generaciji kupaca koja je sve osvještenija po pitanju aktivizma, dokazali su da to nimalo ne umanjuje vrijednost vrsnih obrta koji godinama pridonose inovativnosti i eleganciji izrade nakita, obuće i odjeće.
Možda nismo otkrili tajne drevnog Egipta, no sa svakom revijom Métiers d’Art postajemo sve bliži otkrivanju malih tajni Chanela.

Autor: Nina Belina
Fotografije: Profimedia i Instagram

Pročitajte i...

ELLE Countdown: 10 trenutaka na modnoj pisti koji su obilježili ovo desetljeće

Ako ste propustili ove ključne momente, vjerojatno ste prespavali dekadu!

Povijest francuske mode kroz predivne ilustracije Megan Hess

U novoj knjizi „Elegance: The Beauty of French Fashion“

Koje ćemo stilističke trikove posuditi sa Chanelove Metiers d'Art revije?

Rekreirali smo  3 party looka s revije komadima iz domaćih dućana pristupačnih cijena!

Najjači otrov krije se u malim bočicama

Sve o trendu minijaturnih torbica

▲ Povratak na vrh