Christian Lacroix: “Život poslije mode je moguć!”

Christian Lacroix
11.08.2015.

Što danas radi kultni dizajner?

Bio je jedan od najvećih u Parizu. Miljenik visokog društva, genij čije su teatralne kreacije pomicale granice visoke mode. Odmah nakon pokretanja vlastite modne kuće 1987. godine, Christian Lacroix postigao je ono što mnogi dizajneri samo sanjaju, ali čini se kako financijski rezultat nije pratio oduševljenje publike i kritike pa je pod udarom gospodarske krize 2008. godine morao zatvoriti svoj atelje.

Industrija, urednici i klijentice sa zaprepaštenjem su dočekali ove crne vijesti, ali život uvijek ide dalje pa je morao i Lacroix. A kako se pokazalo, komercijalni neuspjeh u modnoj industriji za njega osobno nije se pokazao terminalnim. Danas vrlo uspješno radi kao scenograf i kostimograf za najveća svjetska kazališta.

 

Christian Lacroix

Jedan od njegovih posljednjih radova za kazalište

 

„Velike operne kuće i kazališta imaju vlastite couture salone s radionicama za kitničare, krojače i švelje pa zapravo i dalje radim ono što sam radio prije. I uživam u tome. Tu imam mogućnost ponovno se izgubiti u svojim snovima, idejama i maštarijama,“ priznao je nedavno u razgovoru za Independent. Trenutno radi na nekoliko predstava: Romeo i Julija za Comédie-Française, La Traviata za Opéra National du Rhin u Strasbourgu i Otello za Salzburški Uskrsni festival.

Ako je suditi prema svemu što je pokazao na modnoj sceni, Lacroix i u kazalištu zasigurno postavlja nove standarde i pomiče granice očekivanja.

Piše: Maja Karnik
Fotografije: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Boja koja je neočekivano okupirala street style

A ove je jeseni popularna u svim nijansama!

Tko se skriva iza ovog velikog šešira?

Pjevačica i glumica se odlučila za upečatljiv model u dvije nijanse

▲ Povratak na vrh