Ellen von Unwerth – žena koja slavi žensku nesputanost i ljepotu

14.05.2018.

U londonskoj galeriji Opera Gallery otvorena je izložba 'Ladyland' koja žene slavi provokativnim opusom Ellen von Unwerth.

U vrijeme sveprisutnijeg puritanizma i jačanja konzervativnih strahova u javnom prostoru, londonska galerija Opera Gallery žene slavi provokativnim opusom Ellen von Unwerth.

Kao jedna od najcjenjenijih i najuspješnijih suvremenih fotografkinja, Ellen von Unwerth je u dominantno muškoj areni izgradila respektabilnu karijeru i reputaciju umjetnice koja žene ne tretira kao objekte, već im daje snagu i moćan glas. Svjetsku slavu može zahvaliti spontanoj suradnji s Claudiom Schiffer početkom devedesetih kada je i njemačka ljepotica još uvijek bila anonimno lice. Von Unwerth ju je samoinicijativno fotografirala i radove poslala prvo u ELLE, a zatim i Guess gdje su Schiffer odmah odabrali kao svoje zaštitno lice. Von Unwerth otada redovno surađuje s mladim imenima pomažući nepoznatim ljepoticama da se nametnu kao supermodeli i ikone stila.

S vremenom je izgradila prepoznatljivi stil i njene ćete fotografije gotovo bez greške prepoznati po razigranoj atmosferi i otvorenoj senzualnosti kojima žene voli prikazivati kao snažne, neovisne i slobodne. Zbog toga je ‘Ladyland’ u galeriji Opera obavezna fotografska lektira za svakog ljubitelja mode i modne fotografije i itekako dobrodošla proslava nesputanosti i provokacije na koje se već neko vrijeme, sasvim neosnovano, gleda s neodobravanjem.

Piše: Maja Karnik

Foto: @ellenvonunwerth

Pročitajte i...

Još jedan popularni highstreet brend uvodi dostavu u Hrvatsku

Od travnja se redovito možemo častiti Arket komadima

Kakve čizme ove zime nose domaće trendseterice?

Koje su najpopularnije cipele hladne sezone

Ne, odjeća za vježbanje ne mora biti dosadna!

Pronašli smo sjajnu kolekciju u jarkim bojama

▲ Povratak na vrh