Hit u Parizu – brend koji od hotelskih zavjesa izrađuje odjeću

03.01.2019.

Ako pasionirano nosite vintage odjeću, vjerujemo da na usporedbe vaših haljina sa zavjesama već odavno reagirate kolutanjem očima.

Fora je zabavna koliko i lanjski snijeg, no jedan je pariški it brend upravo na zavjesama izgradio svoju popularnost. I da, izgleda fantastično, a chic Parižanke ga naprosto obožavaju! No, osim neodoljive estetike, brend Hôtel promiče održivu modu i iza sebe ima sjajnu inspirativnu priču.

Naime, jedne je noći dizajnerica Alexandra Hartmann šetala ulicama Pariza kada je, posve nenadano, naletjela na hrpu predivnih zavjesa prošivenih zlatnim nitima i ukrašenih cvjetnim uzorkom, a koje je odbacio obližnji hotel. Gledajući gomile odbačenog materijala koji čeka da otputuje na otpad, Hartmann je iznenada pogodio val inspiracije. “Već sam dugo željela započeti nešto stvarati no trošenje novog materijala da bih kreirala još stvari činila mi se odbojnom,” izjavila je dizajnerica koja je ubrzo nakon pronalaska odbačenih hotelskih zavjesa pokrenula vlastitu liniju odjeće naziva Hôtel.

Od tada do danas prošle su gotovo četiri godine, a Alexandra je od odbačenih, zastarjelih zavjesa te posteljine iz pariških hotela izradila mnogo fantastičnih, unikatnih odjevnih komada koje Parižanke obožavaju.

Osim vrlo posebne priče te neodoljivog estetskog potpisa, ono što Hôtel čini toliko omiljenim je hvalevrijedna filozofija održivosti koju promiče i ideja da nešto što je samo naoko beskorisno može dobiti posve novi život samo ako se uplete ponešto volje i kreativnosti.

Isprva su je rupice, tragovi cigareta i mrlje na zavjesama obeshrabrivale, no s vremenom ih je dizajnerica naučila zavoljeti te “nedostatke” i, ako se ne mogu zaobići, pretvoriti ih u uzorak. S obzirom na to da često od hotela dobije samo jedne dotrajale zavjese, odjeća koju od njih izrađuje unikatna je i (vrlo vjerojatno) neponovljiva što ju čini još posebnijom.

Alexandra odjeću šiva ručno, a koji će komad izraditi ovisi o materijalu koji joj se nađe u rukama. Svaki njezin komad ima priču i svaki je poseban, a možete ga ponijeti kući poput suvenira s putovanja. Neki od korištenih materijala datiraju još iz 1850. godine, a u Alexandrine su ruke došli iz salona hotela kao što je primjerice kultni Ritz u kojem su svoje vrijeme provodili Marcel Proust, Ernest Hemingway i Coco Chanel. “Postoji neka poezija u svemu tome ako pomislite što su sve te tkanine vidjele i čule”, zaključuje Hartmann.

 

Piše:T.L.
Foto: Hôtel

Preporučujemo

Pročitajte i...

Pariz

TravElle Guide: Pariz u 24 sata

Modna blogerica Dorin Lucija Bajzec provela nas je glavnim francuskim gradom

Pet gruzijskih brendova za koje morate znati

Kreativnost gruzijskih dizajnera ostavit će vas bez daha

Kakve se sunčane naočale nose u Parizu?

Trendi modeli s pariških ulica

Bella Hadid u zanimljivom outfitu pokazala trbušnjake

Savršeno tijelo u zanimljivom kompletu

20 dizajnerskih torbi zbog kojih bismo otišli u minus

Naš jesenski izbor luksuznih torbica

▲ Povratak na vrh