Iris van Herpen – upoznajmo se bolje s kraljicom high-tech couturea

31.08.2019.

Tko je modna dizajnerica koja zamagljuje granice između mode, umjetnosti i znanosti?

Nizozemska dizajnerica smatra se jednim od najprogresivnijih umova današnje modne scene, a takav ugled njeguje već od samih početaka svoje karijere. Odrasla je u obitelji hipija u nizozemskom selu koje jedva da je označeno na karti, a formativne je godine provela je bez utjecaja televizije i medija. Danas 35-godišnjakinja rado se prisjeća svojih prvih kreativnih susreta s modom, kad je još kao djevojčica, bez šivaće mašine, u gotovo meditativnom stanju šav po šav, stvarala svoje prve odjevne komade.

 

 

Fast forward do 2006. godine kad završava prestižnu školu ArtEZ i odrađuje svoj prvi internship kod nikad prežaljenog Alexandera McQueena. Već je sljedeće godine osnovala vlastiti brend i pokrenula jednu od najimpresivnijih modnih priča današnjice.

 

 

Van Herpen je pionirka u korištenju 3D printanja kao tehnike stvaranja odjevnih predmeta, inspiraciju crpi iz čudesnih prirodnih formi i elemenata vatre, vode, zemlje i zraka kao i biosfere udaljenih galaksija, poigrava se s fascinantnih optičkim iluzijama, a čak je i svojoj odjeći podarila dimenziju zvuka. Komadi s potpisom Iris van Herpen uvijek imaju svojevrsnu taktilnu kvalitetu, njezine neobične skulpturalne forme nude više od samog vizualnog podražaja i pozivaju na dodir.

 

 

Njezin interdisciplinarni pristup modi uvijek je baziran na filozofiji dualiteta, s jednakim zanimanjem za zaboravljene zanate i najnovija tehnološka otkrića. Brojne kolaboracije s umjetnicima, arhitektima i znanstvenicima, a između ostalog i s institucijama poput CERN-a ili MIT-a, podupiru njezin kreativni proces oslonjen na eksperiment i inovacije.

 


Vođena maksimom da radi sve suprotno od svoje konkurencija, s pravom možemo reći da je kuća Iris van Herpen jedinstveni vizionarski brend od kojeg uvijek možemo očekivati inovativnu modu na razini visoke umjetnosti.

Piše: L.H.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Mary Quant dobiva nagradu za životno djelo

Djevojka u najkraćoj suknjici

Paris Fashion Week: predstavljene štikle koje svijetle u mraku!

Cipele o kojima smo sanjali, postale su stvarnost

Preminula je dizajnerica Kate Spade

Dizajnerica Kate Spade pronađena je mrtva u svom stanu u dobi od 55 godina

Modna minuta: Sonja Lamut

U novom izdanju rubrike Modna minuta donosimo tri odlične kombinacije dizajnerice Sonje Lamut

▲ Povratak na vrh