Kako će završiti borba za Versace?

05.09.2017.

Versace je ponovno vruća tema u modnim kuloarima i nagađa se kako se poznatoj talijanskoj kući spremaju velike promjene

Donatella Versace navodno je pod pritiskom menadžmenta i dijela ulagača da odabere svog nasljednika na poziciji kreativnog direktora kako bi skorašnji izlazak kuće na burzu dobio potreban vjetar u leđa. Iako su iz kompanije negirali glasine, takav scenarij zapravo nikoga ne bi začudio s obzirom na sve učestalije dizajnerske smjene, ali i visoke uloge uključenih strana.

Mnogi smatraju kako Versace vrijedi puno više nego što trenutno zarađuje, iako su prihodi u 2016. porasli u odnosu na prethodnu godinu.

Versace, jesen/zima 2017.

“Versace ima potencijala za strahovit rast,” izjavio je za portal BOF analitičar Mario Ortelli. “Taj se potencijal može iskoristiti pametnim marketingom, uvođenjem novih “it” proizvoda i otvaranjem novih trgovina. Zbog toga je Versace vrlo zanimljiv potencijalnim ulagačima u potrazi za lukrativnom investicijom.”

Ortelli je tu u pravu. S obzirom na svoju povijest i naslijeđe, Versace ima sve potrebno da postane novi Balmain ili Balenciaga. Ipak, čini se da u toj priči menadžment ne vidi Donatellu, već se špekulira o trenutno vrlo razvikanim imenima poput Riccarda Tiscija, Virgila Abloha pa čak i Oliviera Rousteinga.

Riccardo Tisci, Donatella Versace i Naomi Campbell

Riccardo Tisci, Donatella Versace i Naomi Campbell

Donatellu zasad spašava činjenica da je kompanija u većinskom obiteljskom vlasništvu, no bude li se realizirao plan o izlasku na burzu, vlasnička bi se struktura mogla drastično promijeniti. Dvadeset posto udjela već ima kompanija Blackstone Group koja je još 2014. u Versace uložila 290 milijuna dolara i koja sigurno računa s visokim povratom ili kroz zaradu kompanije, ili kroz prodaju udjela na burzi.

Ne treba zaboraviti kako je Versace uz Armani i Pradu jedna od rijetkih neovisnih modnih kuća, a s obzirom da se zarade u modnom biznisu broje u stotinama milijuna, zainteresiranih ulagača ima sve više. Može li se Donatella oduprijeti tolikim pritiscima i zadržati poziciju koju je itekako zaslužila?

Tekst: Maja Karnik
Foto: Elle.hr arhiva

Preporučujemo

Pročitajte i...

Kako pokrenuti vlastitu liniju nakita?

Dizajnirati nakit je u današnje vrijeme prilično izazovan posao. Konkurecija je brojna, tržište zahtjevno i teško se istaknuti u masi ponuđenih ideja

Protjerana Vogueva urednica pokreće tečaj za stiliste

Lucinda Chambers, donedavna modna urednica britanskog Voguea, ima novi posao

Ana Maria Ricov predstavlja novu kampanju inspiriranu japanskim pogledom na estetiku

Nakon što je na nedavno održanom Bipa Fashion.hr-u predstavila novu kolekciju, dizajnerica Ana Maria Ricov predstavlja kampanju u kojoj moda, priroda i fotografije stvaraju izvrstan spoj koji naglašava važnost sklada čovjeka i prirode

Ove zime nose se žuti kaputi

Ove zime nose se jarke boje, a to posebno vrijedi kad su u pitanju kaputi kod kojih se ove sezone ističe žuta boja

40 baršunastih torbica za sve blagdanske prigode

Iz ponude dizajnerkih i high street brendova smo izdvojili čak 40 baršunastih torbica koje su savršen izbor uz blagdanske kombinacije

Izrada vjenčanice za Serenu Williams trajala je 1500 sati

Velika teniska zvijezda Serena Williams udala se tijekom vikenda za suosnivača Reddita, Alexisa Ohaniana

▲ Povratak na vrh