Kako će završiti borba za Versace?

05.09.2017.

Versace je ponovno vruća tema u modnim kuloarima i nagađa se kako se poznatoj talijanskoj kući spremaju velike promjene

Donatella Versace navodno je pod pritiskom menadžmenta i dijela ulagača da odabere svog nasljednika na poziciji kreativnog direktora kako bi skorašnji izlazak kuće na burzu dobio potreban vjetar u leđa. Iako su iz kompanije negirali glasine, takav scenarij zapravo nikoga ne bi začudio s obzirom na sve učestalije dizajnerske smjene, ali i visoke uloge uključenih strana.

Mnogi smatraju kako Versace vrijedi puno više nego što trenutno zarađuje, iako su prihodi u 2016. porasli u odnosu na prethodnu godinu.

Versace, jesen/zima 2017.

“Versace ima potencijala za strahovit rast,” izjavio je za portal BOF analitičar Mario Ortelli. “Taj se potencijal može iskoristiti pametnim marketingom, uvođenjem novih “it” proizvoda i otvaranjem novih trgovina. Zbog toga je Versace vrlo zanimljiv potencijalnim ulagačima u potrazi za lukrativnom investicijom.”

Ortelli je tu u pravu. S obzirom na svoju povijest i naslijeđe, Versace ima sve potrebno da postane novi Balmain ili Balenciaga. Ipak, čini se da u toj priči menadžment ne vidi Donatellu, već se špekulira o trenutno vrlo razvikanim imenima poput Riccarda Tiscija, Virgila Abloha pa čak i Oliviera Rousteinga.

Riccardo Tisci, Donatella Versace i Naomi Campbell

Riccardo Tisci, Donatella Versace i Naomi Campbell

Donatellu zasad spašava činjenica da je kompanija u većinskom obiteljskom vlasništvu, no bude li se realizirao plan o izlasku na burzu, vlasnička bi se struktura mogla drastično promijeniti. Dvadeset posto udjela već ima kompanija Blackstone Group koja je još 2014. u Versace uložila 290 milijuna dolara i koja sigurno računa s visokim povratom ili kroz zaradu kompanije, ili kroz prodaju udjela na burzi.

Ne treba zaboraviti kako je Versace uz Armani i Pradu jedna od rijetkih neovisnih modnih kuća, a s obzirom da se zarade u modnom biznisu broje u stotinama milijuna, zainteresiranih ulagača ima sve više. Može li se Donatella oduprijeti tolikim pritiscima i zadržati poziciju koju je itekako zaslužila?

Tekst: Maja Karnik
Foto: Elle.hr arhiva

Preporučujemo

Pročitajte i...

Pobjednik ELLE Fashion Foto Talenta 2017. snimio pročišćeni lookbook za brend Klisab

Hrvatski brend Klisab predstavio je limitiranu jesensku kolekciju snimljenu u pročišćenom prostoru njihovog zagrebačkog studija

Pet dizajnerskih komada koje ove sezone nose svi

U tijeku je modni mjesec koji na ulice uvijek izmami najpoznatije svjetske trendsetere, a oni su nam otkrili i neke nove trendove

Sedamdesete, srebro i svemir - koje ćemo trendove nositi ove jeseni?

Svaki dan otkrijte novo slovo iz naše modne abecede od 22 slova i čak 62 ključna trenda sezone i otkrijte što nam sve najbolje donose dizajnerske revije za jesen i zimu

Pogledajte isječke iz modnog dokumentarca o Driesu Van Notenu

Uskoro nam stiže film o dizajneru Driesu Van Notenu, a evo kako će izgledati

Bijele čizme će se nositi tijekom cijele jeseni

Bijele čizme su veliki jesenski trend, a mi smo pronašli 20 najzanimljivijih u aktualnoj ponudi dizajnerskih i high street brendova

Cool unikatne jakne s hrvatskim potpisom

Mlada zagrebačka dizajnerica Tatjana Grivić pokrenula je zanimljiv brend ručno oslikanih jakni

▲ Povratak na vrh