Kako je jedan od najpopularnijih umjetnika stoljeća postao dizajner?

22.10.2019.

Često spominjana linija između dvoje zaista jest tanka

Bilo da je riječ o sjajnim  poliuretanskim skulpturama zasićenih boja, tmurnim crtežima, bogato ostakljenom keramikom, slikama sa sprejevima nadahnutim grafitima ili video radovima snimljenim dronovima – kroz 20 godina svoje eklektične i beskompromisne prakse, Sterling Ruby je istraživao trijumfe, tragedije i neobičnosti američkog društva u neprekidnom rasponu medija. Bez obzira na tehniku, prati ga dualnost između fluidnog i statičnog, minimalističkog i ekspresionističkog, netaknutog i prljavog, sna i noćne more, stvaranja i uništenja. To je ponovno dokazao kolekcijom koju je pokazao u Firenci ranije ove godine kao dio projekta pod nazivom S.R. STUDIO. LA. CA.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by S.R. STUDIO. LA. CA. (@s.r.studio.la.ca) on Aug 7, 2019 at 2:06pm PDT


Sterling sve pripisuje provokativnoj razigranosti svom djetinjstvu u ruralnoj Pensilvaniji, opisujući sebe kao problematično djete koje je apsolutno mrzilo mjesto u kojem je živjelo. Često svoje okruženje iz djetinjstva opisuje kao macho zajednicu usred nigdje. Usmjeravanje tog autsajderskog duha u njegovu umjetnost zaradilo mu je i titulu jednog od najzanimljivijih umjetnika koji se pojavljuje u ovom stoljeću. Nakon njegove debitantske kolekcije ranije, već se brzo profilira i kao jedan od najzanimljivijih modnih dizajnera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by S.R. STUDIO. LA. CA. (@s.r.studio.la.ca) on Aug 5, 2019 at 2:02pm PDT


Sve je počelo kad je imao samo 13 godina. Nakon što se njegova obitelj preselila iz Baltimorea na farmu u gradu zvanom New Freedom u Pensilvaniji, počeo se baviti šivanjem. Dok su njegovi vršnjaci trenirali nogomet, Ruby sjedio je za majčinim šivaćim strojem, izrađivao rane verzije grubo sašivenih komada tkanine koji su od tada postali potpis njegovog rada. Čak i tada, njegov nagon za stvaranjem uvijek je bio povezan sa željom za uništenjem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by S.R. STUDIO. LA. CA. (@s.r.studio.la.ca) on Aug 7, 2019 at 10:02am PDT


Poznato je, barem u modnim vodama, kako je Raf Simons najprije bio njegov klijent, kolekcionar koji je skupljao njegove radove, a potom i prijatelj s kojim je nedavno surađivao za Calvina Kleina, a ranije i za Simonsovu kolekciju iz 2014. Kako je Ruby rekao za W, moda mu se svidjela. “Svi su ustali i navijali. U tom trenutku sam pomislio: “Jebeš umjetnost – ovo je divno.” Iako ne predviđa slijediti strogi sezonski raspored, čini se da ćemo još pasti oči ovim umjetničkim djelima pretvorenim u modne komade.

 

 

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Što je najdraži accessoire Jennifer Lopez?

J.Lo postaje zaštitnim licem jednoga od svojih najdražih brendova

Think pink!

Alternativa maloj crnoj haljini

Tko je nova ambasadorica Rihannine Savage x Fenty linije?

Talentirana ljepotica bit će zaštitno lice Rihannina brenda

Želimo da nam božićni praznici izgledaju kao ova kampanja!

Tory Burch Holiday 19 kolekcija je savršeni božićni stylish wonderland

Stilska inspiracija: Hedvig Sagfjord Opshaug

Klasična elegancija s modernim pomakom!

▲ Povratak na vrh