Kimono: Novo lice japanskog klasika

23.01.2020.

Dinamična povijest kimona kao fokus nove izložbe londonskog muzeja Victoria & Albert

Uz najnovije dizajnerske kolekcije koje maštovitim referencijama na kimono najavljuju vruću modnu sezonu proljeće/ljeto 2020., stoljetni simbol Zemlje Izlazećeg Sunca potkraj veljače obasjat će i svjetla reflektora londonskog muzeja Victoria & Albert, u kojem su nakon niza avangardnih modnih izložbi zaključili kako je krajnje vrijeme da vizualnu ikonu dostojnu te časti potraže izvan zapadnog svijeta i pokažu da se povijest mode paralelno stvarala i na nekim drugim horizontima.

“Na ovaj simbol japanske kulture obično se gleda kao na tradicionalan, nepromjenjiv komad odjeće, ali kimono je mnogo više od toga i zaslužuje ozbiljno promišljanje u kontekstu visoke mode i globalnog utjecaja na zapadnjačke stilove odijevanja“, tvrdi kustosica Anne Jackson, koja je postav izložbe “Od Kyota do modnih pista” osmislila oko koncepcije kimona kao dinamične modne ikone, u stalnoj mijeni.

Iz dalekog i izoliranog Japana, u koji su u edsko doba pristup imali jedino trgovci iz Kine, Nizozemske, Koreje i povremeno Engleske, prvi primjerci laganih, podstavljenih, raskošno oslikanih kimona stigli su u Europu potkraj 17. stoljeća na brodovima nizozemske tvrtke Dutch East India Company. Unatoč pobuđenom interesu, bili su teško dostupni pa se fascinacija tim jedinstvenim komadom proširila Zapadom tek potkraj 19. stoljeća, kada je na valu entuzijazma za japansku umjetnost i dizajn londonska robna kuća Liberty & Co poklonicima japonizma ponudila kimono-haljine svih mogućih boja i uzorka, koje su se specijalno za njih izrađivale u Japanu. Žene su se instantno zaljubile u nove, egzotične odjevne komade od meke svile, idealne za ležerno kućno opuštanje s umjetničkim „štihom“.

Kako su kimono reinterpretirali veliki dizajneri poput Christiana Diora, Yves Saint Laurenta i Else Schiaparelli, na koji je način prisutan u kolekcijama za proljeće/ljeto 2020.,  te brojne kulturne i popkulturne reference koje prate ovaj fascinantni odjevni predmet detaljnije možete proučiti u tekstu Ane Ahel u posljednjem izdanju tiskanog ELLEa, koji je od početka ovog tjedna dostupan na kioscima.

Piše: Ana Ahel

Fotografije: ELLE veljača 2020.

Pročitajte i...

Milenijalci preuzimaju kormilo modne industrije

Smjena generacija u modnom svijetu

Stigao je horoskop za ožujak!

Kome će na početku proljeća zvijezde biti naklonjene?

Koje nadnaravne sile vladaju svijetom mode?

Vječna ljubav mode i mistike

Kad zakaže self-care, vrijeme je za self-parenting!

Kako biste se ponašali prema samome sebi kad biste vi bili netko koga bezuvjetno volite?

▲ Povratak na vrh