Koje nadnaravne sile vladaju svijetom mode?

20.02.2020.

Vječna ljubav mode i mistike

U hektičnom svijetu čije konce ponekad vuku posve nedokučive spone, zbog čega se naša sudbina doima kao da je nehotice upala u kaotičan vrtlog nepredvidljivih zbivanja, objašnjenja nerijetko prepustimo misticizmu i praznovjerju. Mnoga od tih mističnih vjerovanja utkana su i u modu, bilo da je riječ o uvjerenju da će nam ubod igle u jagodicu palca donijeti sreću, da zlu kob koju smo prizvali ispadanjem škara možemo poništiti tako da na njih stanemo ili pak da će se neudane djevojke udati u sljedećih godinu dana ako u porub vjenčanice ušiju pramen svoje kose. Osim domišljatih narodnih vjerovanja koja se brižljivo prenose sa starijih generacija na mlađe, i slavni su modni dizajneri njegovali male osobne čarolije uvjereni da će im u turbulentnim vremenima donijeti uspjeh i sreću.

Coco Chanel svoje je nade polagala u nadnaravne moći broja 5, Diane von Fürstenberg u zlatni novčić iz Drugog svjetskog rata koji joj je darovao otac i nosi ga u cipeli tijekom svake revije, Christian Dior konzultirao je tarot karte prije nego što bi predstavio novu kolekciju, a Yves Saint Laurent bio je uvjeren da će svaka tkanina na koju sjedne njegov voljeni buldog Moujik biti hit sezone.

 

Više o bliskom odnosu mode i okultnog,  kakvim se mističnim silama i načelima vode Riccardo Tisci i Maria Grazia Chiuri te kojim su nadnaravnim svojstvima bili opčinjeni Alexander McQueen i obitelj Gucci pročitajte u tekstu naše Tine Lončar u novom broju Elle magazina koji je od danas na kioscima!

Fotografije: Profimedia

 

Pročitajte i...

Pamela Anderson na prosvjedu

Greenfinger: Celebrity aktivizam

Ima li planet vremena da budemo cinični prema zvjezdanim aktivističkim agendama?

Alexa Chung šalje virtualne zagrljaje

Kako Alexa, Leandra, Marc i drugi provode dane u izolaciji?

Naši najdraži modni profesionalci razveselit će vas svojim postovima

ELLE travanj 2020

Novi ELLE vas poziva u svoj zeleni svijet!

Plus poklon čitateljima: Elle decoration

Mikro varanje - pošast novog doba

Svijet dejtanja mijenja se brže nego ikada

▲ Povratak na vrh