Lagerfeldova zadnja Fendi kolekcija prošetala milanskom pistom

22.02.2019.

Fendi se oprostio od dizajnera s kojim je stvarao modu više od pola stoljeća

Jedan od najvećih modnih dizajnera svih vremena, Karl Lagerfeld, preminuo je u utorak, njegov odlazak zavio je modni svijet u tugu, a mnogi su konstatirali kako je njegova smrt označila kraj čitave jedne modne ere te kako bez neumornog modnog genija više ništa neće biti isto.

 

 

View this post on Instagram

 

Thank you Karl for the most beautiful journey With all our love Your Fendi family

A post shared by Fendi (@fendi) on Feb 19, 2019 at 4:51am PST

 

Premda se njegov lik i djelo uvijek povezivalo s pariškom kućom Chanel, s kojom je tijekom nekoliko desetljeća rada postao neodvojivo vezan, često se zaboravlja kako je svojom neiscrpnom kreativnošću i energijom od 1965. godine gradio i estetiku modne kuće Fendi.

 

 

Karl Lagerfeld je svojim radom transformirao Chanel u tvrtku vrijednu milijarde dolara, no ni njegov doprinos Fendiju nije nimalo zanemariv. Silvia Venturini Fendi koja trenutno vodi talijansku modnu kuću smatrala je Lagerfelda svojim mentorom, ali i članom obitelji. “Prvi sam ga put susrela kada mi je bilo samo pet godina”, prisjetila se Silvia koja se, nakon zadnje milanske revije s Lagerfeldovim potpisom, naklonila modnoj publici. Uzvanike je na njihovim mjestima dočekalo pismo s Karlovim potpisom, datumom Karlova odlaska i rečenicom: “U stalnoj potrazi za ljepotom i inovacijom, Karlova privrženost radu nikada nije blijedila”. Bila je to jedna divna, vrlo emotivna revija, ispunjena referencama koje je Karl najviše volio tijekom svog dugog i plodnog modnog stvaranja, izrazito ženstvena, na trenutke klasična, ali s mnogo edgy momenata koji dokazuju kako Karl nikada nije volio igrati na sigurno.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fendi (@fendi) on Feb 21, 2019 at 4:14am PST

 

Revija je završila kratkim filmom kojim se Fendi oprostio od dizajnera koji je, u tandemu s luksuznom talijanskom modnom kućom, krojio najdužu modnu priču svih vremena. Dugu više od pola stoljeća! U dirljivom filmu imena “54 years together” Karl se, skicirajući sebe samog te davne 1965., prisjeća svog prvog dana u Fendiju premda kaže kako to vrijeme pripada “prahistoriji”. Fendijeva revija u Milanu tako je na zoran način prikazala kako je kolekcija koja je prošetala pistom zbilja ono zadnje čemu ćemo nazočiti iz fantastične riznice Lagerfeldove mode. Sve ostalo ostat će u debelim arhivama, a Chanel i Fendi, željeli to oni ili ne, krenut će ipak nekim drugim smjerom.

 

Piše: T.L.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Na milanskom tjednu mode rodio se novi trend

Primjetili smo mnogo zanimljivih primjeraka na revijama Max Mare i Fendija

Provedite dan kao Choupette Lagerfeld, Karlova obožavana mačka

Nova igrica dostupna je na službenoj stranici Karla Lagerfelda

Neki posve drugačiji Fendi kroz objektiv Nicka Knighta

Era editorijala nakon Karla Lagerfelda

ELLE Countdown: 10 trenutaka na modnoj pisti koji su obilježili ovo desetljeće

Ako ste propustili ove ključne momente, vjerojatno ste prespavali dekadu!

7 torbi koje smo obožavali u 2019.

Koje su najpopularnije torbe u godini na izmaku?

▲ Povratak na vrh