Mary Quant dobiva nagradu za životno djelo

02.08.2019.

Djevojka u najkraćoj suknjici

Mary Quant, aka Dame Barbara Mary Quant ili gđa Plunket Greene, velška je dizajnerica i britanska modna ikona. Kreirajući s filozofijom ugodne odjeće utjelovila je mod duh i krojila vizualni identitet pokreta. Zaslužna je za mini suknju i tzv. vruće hlačice. Promovirajući takav način odijevanja, ohrabrivala je mlade ljude da si ugađaju i shvate modu kao igru, a ne kao niz pravila koja uniformiraju. Ironično je da je dizajnirajući odjeću koja komunicira potpuno drugim jezikom od dosad viđenoga, nebi li rekla nešto sasvim drugačije, sama stvorila uniformu neke vrste. Ove će joj godine na World Fashion Awards biti dodijeljena nagrada za životno djelo. Prisjetimo se njene uzbudljive životne priče.

 

 

”Nekolicini je sretnika dano da budu rođeni u pravo vrijeme, na pravom mjestu, s pravim talentima”, izjavila je za Ernestine Carter.

 

 

Quant je odrasla u Blackheathu kao kćer dvoje učitelja. Jack i Mildred Quant bili su potomci rudarskih obitelji te su oboje diplomirali na sveučilištu Cardiff prije nego su se preselili u London kako bi se zaposlili u struci. Quant je studirala ilustraciju na koledžu Goldsmiths, a zatim je bila pripravnica u butiku Erik za modistkinju. Na koledžu je upoznala i svog budućeg muža te poslovnog suradnika Alexandera Plunketa Greenea. Odgojili su sina Orlanda. Alexander je umro 1990. godine.

 

 

U studenom 1955. Quant i Plunket Greene počeli su surađivati s Archiejem McNairom i otvorili prvu radnju u Londonu. Nazvali su ju Bazaar. Ispod prodavaonice, u suterenu iste zgrade otvorili su i restoran Alexander’s.

Quant u autobiografiji piše kako je sve krenulo vrtoglavom brzinom i kako je sve naučila u trku, a ne hodu. Smisao za biznis je naučila, no u početku je sve vodila veoma amaterski iako je već bila na glasu kao dizajnerica. Godine 1987. otvorili su i drugi Bazaar čiji je interijer dizajnirao Terence Conran.

 

 

Prve su dizajne obilježile čarape šarenih boja uparenih s pletivom, bijeli ovratnici i pidžame koje su dobile mjesto u Harper’s Bazaaru te ih je zatim kupio američki proizvođač. Quant kaže kako je bila neizmjerno bijesna jer je znala ih kupuje s namjerom kopiranja, ali i sretna jer je njezina ideja prešla Atlantik. Upravo su te pidžame bile prvo što je Quant dizajnirala te joj je to dalo ogroman poticaj da umjesto da je preprodaje, dizajnira odjeću koju će prodavati u butiku. U početku je radila sama, ali postepeno je zapošljavala krojače i do 1966. radila s 18 proizvođača istovremeno. Također je dizajnirala cipele, torbice, remenje i ostale dodatke, te lansirala šarenu paletu sjenila koja su komplementirala odjeću uz ostalu šminku.

 View this post on Instagram

️ {#MaryQuant}

A post shared by Inés H. (@inesharrison) on Jul 30, 2019 at 10:05am PDT

Mini suknja

Mini suknja komad je kojemu se pridaje epitet definirajućeg u modi 60-ih godina 20. stoljeća, a zasluge za njega uz par dizajnera pripadaju upravo Mary Quant. Iako je ona popularna prva asocijacija s mini suknjom, mnogi su fenomen podvrgli istraživanju. Marit Allen inzistirala je da je John Bates zapravo prvi izmislio mini suknju, dok neki drugi novinari tvrde da je to Andre Courreges.

 

 

U svakom su slučaju od 50-ih nadalje suknje bile sve kraće, a Quant je ovakav napredak smatrala praktičnim i oslobađajućim. Kasnije je izjavila kako su cure s King’s Roada bile te koje su izumile mini suknju jer su u njoj mogle trčati i skakati. Veoma kratke suknje zahtjevaju i specifičan oblik tijela, posebice nogu, da bi laskale, onakve poput Twiggy. Kad su joj postavili pitanje ne kvari li tako visok porub ženstvenost, Quant je odgovorila da se ženstvenost nosi u sebi, a ne na sebi.

 View this post on Instagram

#MaryQuant and models the dream team #Vicoriaandalbert #London

A post shared by Sophie Carquain (@scarquain) on Jul 26, 2019 at 12:44pm PDT

 

Mary Quant drži se zaslužnom za mini suknju jer joj je smislila ime po uzoru na Mini Cooper čiju je unutrašnjost dobila priliku dizajnirati. Osim suknje, pripisuju joj se i zasluge za tajice s dezenom, no kao i u prethodnom slučaju postoji drugi dizajner koji ih je predstavio 1962. – Cristobal Balenciaga.

 

 

Dizajni Mary Quant obilježili su cijelo desetljeće i dali mu vizualni identitet odjeće u kulturi mladih te je za svoje zasluge 1990. uvrštena u Hall of Fame Britanskog Modnog Vijeća. Njezin modni izričaj prate funkcionalnost i jednostavnost, a atmosfera fantazije koju stvara razigrana je i poletna. Tvrtku Mary Quant Ltd. prodala japanskom kupcu 2000. godine.

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Iris van Herpen - upoznajmo se bolje s kraljicom high-tech couturea

Tko je modna dizajnerica koja zamagljuje granice između mode, umjetnosti i znanosti?

Preminula modna ikona Gloria Vanderbilt

Odlazak dame iz visokog društva

Preminula je dizajnerica Kate Spade

Dizajnerica Kate Spade pronađena je mrtva u svom stanu u dobi od 55 godina

Modna minuta: Sonja Lamut

U novom izdanju rubrike Modna minuta donosimo tri odlične kombinacije dizajnerice Sonje Lamut

▲ Povratak na vrh