Modni cirkus

28.02.2014.

Jesu li se tjedni mode pretvorili u pravi medijski vašar na kojem revije služe samo kao ‘kulisa’ i ‘izgovor’ za naslikavanje celeba i blogera ili...?

“Kad organizirate megapredstavu, lako možete izgubiti iz vida osnovni razlog zbog kojeg uopće pripremate reviju“, izjavio je krajem prošle godine 82-godišnji američki dizajner Oscar de la Renta. „Svatko može vidjeti kolekciju online, samo 20-ak minuta nakon revije. Važno je za ljude iz industrije da odjeću vide uživo, a ne da se moraju naguravati s gomilom ljudi koji je fotografiraju, a s modom nemaju nikakve veze.“ De la Renta je već tada izjavio da planira srezati popis VIP gostiju tijekom predstavljanja svoje, upravo održane jesensko-zimske revije.

 

Streetstyle

 

Njegovu stavu priklonili su se i ostali američki dizajneri, poput Caroline Herrere, Diane von Furstenberg, Vere Wang i Michaela Korsa, koji su Njujorški tjedan okarakterizirali sve sličnijim „cirkusu i sajmu“. Izjavili su da svoje jesensko- zimske kolekcije za 2014.-15. neće prošetati pistom kultnog Lincoln Centra, nego na sporednim „kolosijecima“. Nezadovoljna činjenicom da su mediji više koncentrirani na zvijezde i blogere nego na predstavljanje novih kolekcija, tvrtka koja organizira Njujorški tjedan mode IMG Fashion odlučila je vratiti Tjedan njegovim „korijenima“. Nije li pomalo licemjerno od američkih dizajnera da predbacuju slavnima kako su od Njujorškog tjedna načinili cirkus iako znamo da im njihovo pojavljivanje jamči dodatnu medijsku pokrivenost?

„Njujorški dizajneri trebaju zvati slavne na svoje revije jer njihove kreacije nisu baš nešto vrijedne izvještavanja“, smatra britanska stručnjakinja za modne revije Sue Evans, urednica u uglednoj tvrtki za praćenje trendova WGSN.

Revije nekad i sad

U svijetu modnih časopisa broj za ožujak posvećen je predstavljanju proljetno-ljetnih kolekcija koje su bile prikazane na četiri tjedna mode krajem rujna i početkom listopada. Razvojem internetskih portala i društvenih mreža, koji su izgledi da već prije pola godine niste vidjeli najupečatljivije lookove ove sezone? Ako pratite modu, tada znate da je Riccardo Tisci na Givenchyjevu pistu nagurao karambolirane aute, da je Lagerfeld pretvorio Grand Palais u svoju verziju umjetničke galerije, predstavljajući 50-ak Chanelovih „eksponata“. Čak i ako niste veliki modni zaljubljenik, prepoznatljive su vam scene sa spektakularne revije Marca Jacobsa kojom se nakon 16 godina oprostio od mjesta umjetničkog direktora Louisa Vuittona.

 

Givenchy

 

„Razvojem društvenih mreža piste su se pretvorile u medijski cirkus koji većina dizajnera u potpunosti podržava. Zahvaljujući medijskom ludilu, revije su postale ‘spektakularne’ i nema naznaka da bi to s vremenom moglo jenjati, naprotiv“, upozorava Evansova. „Tko zna koliko će dugo tjedni mode uspjeti zadržati svoj ‘tradicionalni’ izgled. Toliko je toga što im umanjuje vrijednost, od live streaminga, preko bezbrojnih street style fotografa i blogera koji stvaraju svoj vašar na ulicama uoči revija, do modnih dizajnera koji se odlučuju za konceptualne videopriloge umjesto da na pisti predstave svoju kolekciju…“.

Prije 20-ak godina revije su bile rezervirane samo za modne urednike i buyere (dobavljače) najuglednijih modnih kuća i butika. Tada u prvim redovima niste mogli vidjeti „obične smrtnike – anonimne kupce“ koji ne pripadaju tom posvećenom modnom krugu. Oni bi tek početkom sezone u reklamnim kampanjama i modnim editorijalima časopisa mogli po prvi put vidjeti novosezonske trendove. Upravo takav pristup Evansova smatra idealnim za mlade i neetablirane dizajnere koji nemaju novca za organiziranje skupih revija. „Svoje kreacije mogu predstaviti u showroomima, i to samo buyerima i urednicima, kako se to nekad radilo.“

Ostatak teksta pročitajte u tiskanom izdanju magazina Elle za ožujak 2014…

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Imaxtree

Pročitajte i...

Kendall i sestre Hadid u divnoj Burberry kampanji

Je li ovo "it" kampanja sezone proljeće/ljeto 2020.?

Kako Irina Shayk izgleda u vjenčanici?

Oscar de La Renta savršeno pristaje supermodelu

London Calling: svi lookovi Margot Robbie u glavnom gradu Engleske

Glumica zna kako nositi bilo koji odjevni predmet

▲ Povratak na vrh