Modni velikani bez angažmana – loš tajming ili trend u industriji luksuza?

04.02.2017.

Tisci se tako pridružio sve većoj grupi renomiranih dizajnera sa statusom nezaposlenih, od kojih neki već mjesecima čekaju na novi angažman

Iako se o tome naveliko šuškalo, nenadani odlazak Ricarda Tiscija iz Givenchya ipak je zatekao modnu scenu. Tisci se tako pridružio sve većoj grupi renomiranih dizajnera sa statusom nezaposlenih, od kojih neki već mjesecima čekaju na novi angažman.

 

Hedi Slimane

 

Najrazvikaniji među njima zasigurno su Alber Elbaz, Hedi Slimane, Peter Dundas, Francisco Costa i Peter Copping, a koji bi Talijana zasigurno rado zamijenili na čelu jedne od najpoželjnijih couture kuća u Parizu.

Tiscijeva dominacija

Ipak, Tiscija u Givenchyu neće biti lako zamijeniti. Dizajner je u proteklih dvanaest godina poprilično promijenio imidž kuće nekad poznate po klasičnoj eleganciji inspiriranoj Audrey Hepburn prekrojivši je u priču po mjeri Kim Kardashian i njoj bliskih zvijezda.

 

Givenchy, proljeće/ljeto 2017.

 

Novi kreativni direktor za Givenchy morat će balansirati pod teretom opsežne arhive i povijesti kuće, ali i zahtjeva za komercijalnim uspjehom, što je Tisciju išlo nevjerojatno dobro. Zbog toga će odluka o novom kreativnom direktoru za pariški atelje biti zahtjevna i po mnogočemu riskantna.

Mnogi od potencijalnih kandidata Givenchy bi očekivano pomaknuli natrag u smjeru njegova osnivača, vraćajući mu nekadašnji imidž klasične dame, no pitanje je kako bi na to reagirala publika naviknuta na Tiscijev mladenački pristup.

 

Alber Elbaz

 

Kandidati za Givenchy?

Alber Elbaz bi u kreativnom smislu imao puno za ponuditi, ali bi izgubio dio trenutne Tiscijeve publike. Njegove su muze elegantne žene, a ne mlade buntovnice u potrazi za couture uličnom modom. Peter Dundas bi se u toj kategoriji lakše snašao, ali nema iskustva s visokom modom. Clare Waight Keller je upravo napustila Chloé kako bi bila s obitelji u Londonu i povratak u Pariz, čak ni zbog Givenchya, za nju nije opcija.

Tu je i Francisco Costa koji je lani napustio Calvin Klein i koji bi Givenchy mogao transformirati u neku još neizmišljenu priču, ali i Hedi Slimane koji definitivno ima potencijala nositi se s Tiscijevom ostavštinom, ali je zahtjevan u pogledu ugovornih prava i vjerojatno bi atelje preselio u Los Angeles.

 

Francisco Costa

 

Hoće li netko od njih preuzeti Givenchy? Možda.

Ali modne kuće se sve češće okreću mladim talentima iz vlastitih dizajnerskih timova pa bi navedeni velikani s modnog biroa još neko vrijeme mogli ostati nezaposleni. Ipak nema straha ni za njih. Dizajnerske odlasci i smjene su u posljednje vrijeme toliko česti da će posla sigurno biti, barem za one koji se znaju prilagoditi novome.

Maja Karnik
Fotografije: profimedia

Pročitajte i...

Kendall i sestre Hadid u divnoj Burberry kampanji

Je li ovo "it" kampanja sezone proljeće/ljeto 2020.?

ELLE Countdown: 10 trenutaka na modnoj pisti koji su obilježili ovo desetljeće

Ako ste propustili ove ključne momente, vjerojatno ste prespavali dekadu!

Alber Elbaz lansira osobni brend

AZfashion će postati dio Richemona

Kineskoj dizajnerici odbijena viza za prisustvovanje New York Fashion Weeku

Odbijenica dolazi u vrijeme kada New York pokušava postati što otvoreniji međunarodnim dizajnerima

Što odjenuti kad je ujutro +15, a popodne +30?

Pet opcija iz ljetnih lookbookova

▲ Povratak na vrh