Nova kolekcija Nenada Sovilja priziva mudrost i bogatstvo

11.05.2017.

Sova - simbol mudrosti, znanja i ženske snage - osnovni je motiv i inspiracija najnovije kolekcije renomiranog dizajnera nakita

Zagrebački dizajner nakita i ELLE-ov dobitnik u kategoriji “Najbolji dizajner accessoiresa”, Nenad Sovilj, ovoga svibnja predstavlja svoju novu kolekciju Sapiens. Dvanaesta po redu kolekcija obilježava i dvanaest godina autorovog djelovanja, a sastoji se od dva tipa ogrlica u obliku sova.


Naziv kolekcije, ‘Sapiens’, dolazi od latinskog: mudar/mudra te se odnosi na pridjev u opisu naše vrste, ‘Homo sapiens’. Zajedno sa simbolikom sove (mudrost i znanje), autor snažno reagira na situaciju u društvu i nudi nam mudrost i znanje kao rješenje. Noseći sovu kao nakit, ona predstavlja talisman koji nas intuitivno poziva na donošenje mudrijih odluka u svom životu.

Osim što je simbol mudrosti, znanja i tajni, sova je usko povezana sa mistikom, Mjesecom i ženskom snagom. Sugerira pojačanu čulnost. Personifikacija je noći i sna te neprikosnoveni simbol bogatstva.


Kolekcija se dijeli na dva tipa ogrlica podijeljenih prema porodicama sova u prirodi; Strigidae i Tytonidae.

Strigidae predstavljaju ogrlice tipizirane prema srebrnim krunama koje nose na glavi: kraljica, vojvotkinja, markiza, grofica i barunica. Materijali od kojih su izrađene su facetirano drago kamenje (rubin, topaz, ametist, citrin, zeleni oniks), pozlaćeno srebro, srebro, bronca, mesing, epoksidna smola, emajl i svileni rips. Karakteristične su i po krilima koja su napravljena od rastera Sovilj logotipa za koji je dizajner dobio prestižnu Red Dot nagradu 2011. godine.

Tytonidae su sove izrađene od smole, poludragog i dragog kamenja sa srebrnim kljunom i emajliranim očima, te potpuno metalne emajlirane sove.

Samu izložbu kojom je predstavljena kolekcija autor je postavio u svom prostoru u Amruševoj ulici, a ponudila je novi koncept: vrhunac izložbe nije bilo njezino otvaranje, već njezino zatvaranje. Na taj način su klijentice i obožavateljice brenda Sovilj nove komade imale priliku vidjeti prije objave u medijima.

Na izložbi se u kratkim sekvencama reproducira zvuk glasanja sove ušare, naše najveće noćne ptice. Zabrinjavajuća činjenica je da se zbog smanjivanja prirodnog staništa, svjetlosnog onečišćenja, stradavanja uslijed trovanja te sudara s električnim vodovima, broj sova u Hrvatskoj znatno smanjio, a da je ušara na listi zaštićenih vrsta od kojih nekima čak prijeti i izumiranje.

N.K.

Fotografije kolekcije: Mladen Šarić
Fotografije izložbe (sovilj 01-10): Marko Mihaljević
Fotografija noćna i sova na NSB: Vukas & Becks

Pročitajte i...

Prva dama nosi novu Soviljevu kolekciju

Sanja Musić Milanović dala nam je mali uvid u novu kolekciju Nenada Sovilja

Monument, posljednja kolekcija Nenada Sovilja dobila je svoju kampanju

Model Julija Nydal u dinamičnoj kampanji za novu kolekciju

Predstavljena nova kolekcija nakita Nenada Sovilja inspirirana spomenicima

Do sad najopsežnija kolekciju renomiranog dizajnera pogledala su mnoga poznata lica iz javnoga života

Jedinstvena prilika za shopping nakita Nenada Sovilja s popustom

Nenad Sovilj će na nadolazećem ELLE Boutiqueu predstaviti svoj nakit koji će se po prvi put moći kupiti s popustom

▲ Povratak na vrh