Ovo su najbolji svjetski muzeji posvećeni modi

23.03.2018.

Planirate putovanje? Obično putovanje u Pariz znači posjet Louvreu, posjet New Yorku odlazak u MET, no mi vam predlažemo odlazak na još zanimljivija mjesta

Zamijenite umjetnička djela za povijesne primjerke odjevnih predmeta. Posjetite najbolje svjetske muzeje posvećene modi, a ako ne znate o kojim se muzejima radi i gdje se nalaze, otkrijte ih u nastavku.

Christian Dior muzej i vrt, Granville, Francuska

Muzej posvećen slavnom dizajneru Christianu Dioru nalazi se u njegovoj dječačkoj kući. Otvoren je 1988. godine, a osim njegovih najslavnijih kreacija kao što je “New Look” ondje se nalaze i njegove kreacije za druge modne kuće. Između ostalog tu su radovi za Marca Bohana, Yvesa Saint Laurenta i Johna Galliana.

Ferragamo muzej, Firenca, Italija

Salvatore Ferragamo, čovjek koji je promijenio svijet cipela, dobio je muzej 1995. godine. Iako je dizajner stvorio ime u Firenci, mnogo duguje i holivudskim zvijezdama koje su obožavale njegov dizajn. Jedan od primjera je i Marilyn Monroe koja je bila predmet jedne izložbe.

Zaklada Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, Pariz, Francuska

Ljubavno – poslovni odnos između dizajnera Yvesa Saint Laurenta i njegovog životnog partnera, Pierrea Bergea, prikazan je i na filmskom platnu, a od 2002. imaju zajedničku zakladu. Nakon što je Laurent objavio da odlazi u mirovinu, zaklada je stvorena s ciljem “očuvanja 5 tisuća haute couture odjevnih predmeta i 15 tisuća haute couture modnih dodataka te više od 50 tisuća crteža i raznih predmeta koji svjedoče o 40 godina kreativnosti Yves Saint Laurenta”.

Muzej Modnog instituta za tehnologiju (FIT), New York, SAD

Fashion Institute of Technology u New Yorku iznjedrio je svjetske modne zvijezde kao što su Nanette Lepore, Reem Acra i Sigerson Morrison. Muzej u sklopu Instituta je besplatan, a njihova impresivna zbirka sadrži Chanel, Halston, Alaiju i Balenciagu.

Muzej likovnih umjetnosti i čipke, Alençon, Francuska

Nedaleko od Pariza nalazi se Alençon, gradić poznat u cijelom svijetu po proizvodnji čipke – toliko poznat da je muzej posvećen svojoj povijesti i obrtništvu postao jedan od turističkih središta grada. Tamo možete vidjeti prepoznatljivu čipku zbog koje su vojvotkinje dolazile do Alençona za svoje vjenčanice te još uvijek aktivnu sobu u kojoj žene ručno izrađuju čipku i pokazuju svoj zanat posjetiteljima.

Victoria & Albert, London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Indijski tekstili, opskurni glazbeni instrumenti i bolna obuća su dobili izložbe u ovom muzeju baš kao i najveći svjetski dizajneri kao što je bio Alexander McQueen. Victoria&Albert svake godine ima neke od najznačanijih modnih izložbi u Europi i nezaobilazna je adresa kad se nađete u Londonu.

Gucci Museo, Firenca, Italija

Guccijev muzej u Firenci danas sadrži i restoran, te trgovinu s njihovim komadima, a iako se ondje mogu vidjeti neki značajni primjerci iz Guccijeve povijesti, on je zapravo samo adresa za one dubljeg džepa.

Muzej Balenciaga, Getaria, Španjolska

Španjolski muzej koji nosi naziv Cristóbal Balenciaga otvoren je 2011. godine, smješten je na padini u baskijskom ribarskom mjestu Getaria gdje je rođen dizajner. Sadrži ikonske verzije njegovih vrećastih haljina i balonskih jakni, plus druge kreacije iz karijere koja je trajala više od pola stoljeća.

Muzej torbi i torbica, Amsterdam, Nizozemska

Kad je torba više od torbe? U Muzeju torbi i torbica one su povijesni artefakti. Njihova zbirka, koja ima komade još iz 16. stoljeća, uključuje muške i ženske torbe te prikazuje kako su se njihova forma i funkcija promijenile s našom kulturom. Muzej ima jedan od najboljih gift shopova u gradu.

Muzej Fride Kahlo, Ciudad de Mexico, Meksiko

Casa Azul (Plava kuća) Fride Kahlo jedno je od najpopularnijih turističkih destinacija u cijelom Ciudadu de Mexico zahvaljujući popularnosti Kahlo u SAD-u i Europi. Ondje su prikazane njezine slike, ali i impresivna kolekcija odjeće, uključujući i neke haljine inspirirane tradicionalnim meksičkim ručnim radom koje je nosila na slikama kao što su “Autoportret u baršunastoj haljini”.

Piše: A.D.
Foto: Profimedia / courtesy

Preporučujemo

Pročitajte i...

Balenciaga nam daje modnu lekciju iz slojevitosti

Glavni trendovi sezone u jednoj kolekciji

Zabranjeni dokumentarac o Yves Saint-Laurentu napokon ugledao svjetlo dana

Intimni zapisi posljednjih trenutaka dizajnerova života

Boja koja je neočekivano okupirala street style

A ove je jeseni popularna u svim nijansama!

Najnovija modna ljubavna veza? Hrana i piće, od kave Saint Laurent do keksa Celine

Najnoviji trend naći će mjesto na stolu, a ne u našim ormarima

▲ Povratak na vrh