Pet legendarnih suradnji poznatih modnih kuća i umjetnika

04.09.2019.

Kojih se suradnji rado sjećamo?

Zašto kupci obožavaju suradnje velikih modnih kuća i renomiranih suvremenih umjetnika? Odgovor na ovo pitanje može se potražiti u konceptu informiranog shoppinga, shoppinga koji šalje poruku: “Ja sam više od običnog kupca”. Koketiranje umjetnosti i mode ideja je koja je oduvijek izvrsno funkcionirala, prisjetimo se samo Mondrian haljina iz Yves Saint Laurentove kolekcije iz 1965. ili Lobster haljine koja je nastala u suradnji Else Schiaparelli i Salvadora Dalija 1937. godine. U nastavku donosimo neke od naših najdražih kolaboracija

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Defunct Fashion (@defunctfashion) on Jul 11, 2018 at 11:24am PDT

  1. Louis Vuitton i Takashi Murakami

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RadTreasures (@radtreasures) on Jun 13, 2019 at 6:44am PDT


Za vrijeme 16-godišnje vladavine Marca Jacobsa kao kreativnog direktora Louis Vuittona, ova modna kuća surađivala je s brojnim suvremenim umjetnicima uključujući Stevena Sprousea, Richarda Princea i Daniela Burena. Legendarna kolaboracija s Takashijem Murakamijem trajala je 13 godina, a komadi s potpisom LV x Murakami i dalje su premet žudnje žena i muškaraca diljem svijeta. Osobitu popularnost postigli su komadi iz kolekcija Multicolore, Monogramouflage, Cherry Blossom i Character Bag.

 

  1. Louis Vuitton i Yayoi Kusama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Theresa M Zeits (@treesamarie) on Oct 21, 2018 at 12:30pm PDT


Yayoi Kusama je 2012. godine uspješno prenijela svoje prepoznatljive točkice na odjeću i asesoar aktualne Louis Vuitton kolekcije, a njezine skulpture krasile su izloge LV dućana diljem svijeta. Da parafraziramo Marca Jacobsa- multiplicirane točkice preuzimaju ulogu monograma, a oba motiva susreću se u svojoj bezvremenosti i beskonačnosti.

 

  1. The Row i Damien Hirst

 

View this post on Instagram

 

A post shared by StyleTripAdvisor (@styletripadvisor) on May 29, 2015 at 12:03am PDT


Nile Crocodile ruksak, jedan od apsolutnih bestsellera The Row-a, doživio je 12 različitih makeovera pod kreativnom vizijom Damiena Hirsta, te postigao vrtoglavu cijenu od 55 000 američkih dolara. Prepoznatljive motive sa svojih slika Hirst transformira u drugi medij, a rezultat zauzima posebno mjesto u našim srcima.

 

  1. Raf Simons i Robert Mapplethorpe

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kunstverein Langenhagen (@kunstvereinlangenhagen) on Dec 10, 2017 at 2:55pm PST


Ova suradnja posebna je po tome što ju je Fondacija Mapplethorpe inicirala, izabravši upravo Rafa Simonsa da zaroni u arhive ovog nikad prežaljenog fotografa i pronađe inspiraciju za svoju novu kolekciju. Što se nas tiče, Simons nipošto nije iznevjerio naša očekivanja.

 

  1. Longchamp i Tracey Emin

 

View this post on Instagram

 

A post shared by All Original (@alloriginal77) on Oct 18, 2016 at 2:06am PDT


Tracey Emin je 2004. godine redizirajnirala Longchampovu Le Pliage torbu, i to u patchwork stilu. Povod je bio deseti rođendan sad već legendarnog Longchampovog modela koji je proslavio ovu francusku modnu kuću. Kreaciju Tracey Emin bez problema možemo zamisliti na Kendall Jenner, novoj ambasadorici Longchamp brenda.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh