Slavni dizajneri i njihove muze

12.03.2018.

Smatramo li da su dizajneri umjetnici ili ne, oni žive kao umjetnici, a za stvaranje novih kolekcija, potrebna im je inspiracija

Talenti koji vode svjetske modne tvrtke često komentiraju da su inspiraciju pronašli na nekom mjestu, u nekom filmu ili pjesmi. No, to su sve sezonska nadahnuća, no uvijek postoje nadahnuća koja traju više od jedne sezone, a to su njihove muze. Donosimo listu najvećih muza dizajnera.

Hubert de Givenchy i Audrey Hepburn

Tko bi mogao zaboraviti ikonsku scenu u “Doručku kod Tiffanyja” kad Audrey Hepburn nosi crnu haljinu i velike sunčane naočale. Ono što je započelo kao prijateljstvo na snimaju filma “Sabrina”, uskoro je preraslo u radni odnos koji se protezao desetljećima. Ovo prijateljstvo pretvorilo je Givenchyja u jednog od najistaknutijih dizajnera svoga doba te pomoglo pretvoriti Hepburn u internacionalnu stilsku ikonu.

“Njegova odjeća je jedina u kojoj sam ja, ja. On je daleko više od couturiera, on je kreator osobnosti,” rekla je Hepburn za Givenchyja. Tijekom godina, Givenchy je dizajnirao cijele zbirke posebno s Hepburn.

Audrey Hepburn i Hubert de Givenchy

Yves Saint Laurent i Betty Catroux

Sramežljivom dizajneru mnoge su žene iz visokog društva bile muze, među kojima su Catherine Deneuve i Victoire Doutreleau, ali jedna žena se izdvaja među ostalima, a to je Betty Catroux.

Betty je bila model za Chanel, a njezino blago androgeno lice bilo osnova njegovih nacrta. Kao i mnoge njegove muze, rođena je u aristokraciji, ali je uspjela zadržati bunt, nešto što je utjelovilo YSL estetiku. 

Tijekom 35 godina suradnje, Catroux je kreativno donijela najbolje od Saint Laurenta te mnogi smatraju da je njihov odnos stvorio temelje suvremene ženske mode. Za Saint Laurenta, Catroux je rekla: “Ja sam vrlo sretna djevojka što je on odabrao mene. Jako sretan. Imala sam bajku s njim. Imali smo prekrasno zajedničko vrijeme.”

LouLou de la Falaise, Yves Saint Laurent i Betty Catroux

Tom Ford i Julianne Moore

Tom Ford, dizajner poznat po svojim strogim, ali vrlo seksi ženskim odijelima, ima smisla i za rad sa zvijezdama, poput Beyoncé i Miley Cyrusa.

Ipak, njegov odnos prema glumici Julianne Moore je zavidan. Ford ju redovito odijeva za crveni tepih, no njihov odnos se produbio debitantskim filmom slavnog dizajnera. Tom Ford je napisao i režirao film “A Single Man” u kojem je glumila i Julianne Moore što ovom odnosu dalo još veću dozu glamura.

Tom Ford i Julianne Moore

Karl Lagerfeld i Kristen Stewart

Chanelov dizajner imao je kroz svoju dugu karijeru mnogo muza, među kojima je bilo i muškaraca. No, poznata glumica Kristen Stewart ipak se ističe. Lagerfeld i zvijezda “Sumrak” povezali su se tijekom godina, a ona je bila i zvijezda Chanelove kampanje naočala. Osim što je nosila sportske i futurističke dizajne francuske kuće nosila je haute couture komad na Venecijanskom filmskom festivalu 2015. godine. Ono što karakterizira sve Karlove muze su snažne i zanimljive žene.

Karl Lagerfeld i Kristen Stewart

Piše: A.D.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Kuće Huberta de Givenchyja su dokaz da je elegancija način življenja

Nedavno preminuli francuski dizajner, pionir pret-a-portera i čovjek koji je pretvorio Audrey Hepburn u modnu ikonu, pokazao je da elegancija prožima svaki aspekt njegovog života

Buntovna muza Yvesa Saint Laurenta ponovno nosi njegove komade

Yvesova bliska prijateljica i muza odabrana je kao lice najnovije reklamne kampanje za Saint Laurent kolekciju jesen/zima 2018.

Preminuo je veliki Hubert de Givenchy

Danas je svijet obišla tužna vijest o smrti velikog modnog dizajnera Huberta de Givenchyja

I Tom Ford odustaje od upotrebe krzna

Ususret kolekciji za jesen 2018., Tom Ford je najavio kako više neće koristiti pravo krzno te da će njegov brend postati potpuno veganski

Kaia Gerber radi na kolekciji s Karlom Lagerfeldom

Mogu li Lagerfeld i Kaia Gerber ponoviti lanjski uspjeh suradnje Tommy Hilfigera i Gigi Hadid?

12 najekstravagantnijih Chanel torbica koje obožavamo

Chanel je jedna od najdugovječnijih i najcjenjenijih modnih brendova u svijetu, a njihove nas torbice iz sezone u sezonu oduševe

▲ Povratak na vrh