Svi pričaju o novom Saint Laurentu – zašto?

02.03.2017.

Revija kultne modne kuće ponovno je predmet rasprava

Kad je riječ o Yves Saint Laurentu, njegovoj ostavštini i estetici koju bi kuća danas trebala slijediti, mišljenja su podijeljena i najčešće dijametralno suprotna. U tom duhu, Slimaneov Saint Laurent je od početka kod dijela publike izazivao oduševljenje, dok su se drugi pitali što se zaboga događa, a konsenzusa, čini se, neće biti ni u Vaccarellovoj eri.

Kolekcija koju je za Saint Laurent upravo prikazao u Parizu nastavlja u smjeru naglašene seksualnosti, subverzije pa čak i perverzije, što je u neku ruku logično, ali istovremeno pomalo passé, barem u obliku kako ih vidi Vaccarello.

 

 

Seks i provokacija mogu biti mnogo više od crne kože, mikrominica, dekoltea i golih grudi, iako su spomenuti motivi ipak najefektniji u stvaranju atmosfere kojoj je Vaccarello očito stremio. Reviju je podijelio na dva dijela – prvi, primjereniji danu je uz sve te minice ponudio traperice, pletivo i shearling jakne, dok je drugi u punom sjaju predstavio Vaccarellovu party djevojku i njenu glamuroznu, baršunastu, štrasom optočenu i, opet, vrlo provokativnu garderobu.

Kožne haljine u svojim brojnim iteracijama, ponekad s naglašenim rukavima, ponekad s izrazitim volanima, svakako su potvrda vrhunskog umijeća Saint Laurent ateljea koji se jednako uspješno igra i grubom kožom i nježnim baršunom, a pažnju su privukle i naborane čizme izrađene u nekoliko verzija, s petom u kojoj je bilo pomalo nemoguće hodati, a koje će bez sumnje postati hit sezone. Ipak, kad se podvuče crta, očekivalo se više.

 

 

Je li u tome problem? Očekujemo li previše? Ne treba zaboraviti da je najvažnija potvrda uspjeha kolekcije ona financijska, a ako ona ispuni očekivanja, subjektivni dojmovi kritike neće biti osobito važni. Kako god bilo, ostaje pretpostavka (ali i želja) da će Vaccarellov Saint Laurent s vremenom postati nešto više od sad već pomalo neuvjerljivih provokacija, baš kao što je svojevremeno i Yves bio mnogo, mnogo više.

Maja Karnik
Fotografije: Getty Images/Guliver

Preporučujemo

Pročitajte i...

Rock ikone u YSL kampanji

Patti, Bob? To ste vi?

Dua Lipa je novi "glas" Yves Saint Laurenta

Prekrasna Britanka u novoj ulozi

Fantastični rock chic o kojem svi pričaju

Pre-fall kolekcija poznate modne kuće

Koje kreacije Yves Saint Laurenta možete kupiti od legendarne Catherine Deneuve na aukciji?

Odjeća koja je ostala iza 40 godina jednog divnog prijateljstva

Brojni poznati na predstavljanju novog Yves Saint Laurent parfema

Otkrijte tko je sve slavio novi miris kuće Yves Saint Laurent

▲ Povratak na vrh