U Parizu otvorena izložba posvećena velikom Azzedinu Alaïji

22.01.2018.

U Parizu je predstavljena emotivna posveta nedavno preminulom couturieru. Radi se o izložbi "Je Suis Couturier" čije se današnje otvaranje poklopilo s početkom Pariškog tjedna visoke mode

Izložba je otvorena u njegovom salonu u pariškoj četvrti Marais te bi, prema riječima Carle Sozzani, vlasnice concept butika 10 Corso Como, i kustosa Oliviera Saillarda, javnosti trebala razotkriti Alaïjin magičan svijet. Sozzani je Alaïjina bliska prijateljica uz čiju je pomoć 2007. zajedno sa svojim partnerom pokrenuo fondaciju Azzedine Alaïa Association s namjerom da fondacija nakon njegove smrti čuva njegovu ostavštinu i bogatu modnu arhivu.

Organizatori ističu kako je izložba davna Alaïjina želja, a za naziv je iskorišten jedan je od njegovih poznatih citata, izjava kojom se redovno distancirao od termina “dizajner” i koja u potpunosti opisuje njegov način rada. Jer Alaïa je bio jedan od posljednjih couturiera u punom smislu te riječi. Sam je izrađivao sve svoje kreacije, od prvih skica, do konačnih prepravaka, a dane je provodio s iglom u ruci, u potpunosti posvećen stvaranju.

Postav čini četrdeset i jedna haljina među kojima su neke od njegovih najpoznatijih kreacija iz osamdesetih pa sve do haljine koju je Naomi Campbell nosila na njegovoj posljednjoj couture reviji u srpnju prošle godine. “Odlučio sam probrati samo crne i bijele haljine kako bih što bolje dočarao bezvremeni stil i kvalitetu Azzedineovog djela,” izjavio je Saillard. Iako je 2013. sličnu izložbu postavio u pariškom muzeju Palais Galliera, Saillard je napomenuo kako mu je zadatak mnogo teži danas nakon couturierove smrti. “Sada osjećam veću odgovornost da svijetu zaista otkrijem njegovu pravu bit.”

Sozzani je naglasila kako je izložba prvi ovakav projekt te se nada kako će u skoroj budućnosti cijeli atelje otvoriti za javnost. “Sve je onako kako je bilo zadnjeg dana njegovog života. Nakon što je preminuo, ništa nismo dirali, samo smo za njim zatvorili vrata.” Iako je napomenula kako joj je trenutno jako teško otići u atelje, Sozzani je otkrila kako je Alaïa želio da nove generacije u njegov svijet dođu otkrivati nešto novo i prije svega učiti. A dok se to ne dogodi, ljubitelji velikog couturiera u djelić njegovog svijeta mogu zaviriti sve do 10. lipnja.

Piše: Maja Karnik
Foto: @nickvinson / Profimedia

Pročitajte i...

Popularni high street brend oduševio divnom kolekcijom pletiva

Kakve trendove najavljuje "Awakening" kolekcija?

Dior ima sjajnu kolekciju za putovanje sa stilom

Kolekcija putnih torbi pariške modne kuće

Očajavate pred ormarom jer nemate što za odjenuti? Imamo formulu koja pali svaki put!

Back to basics: crno-bijeli celebrity outifiti koje ćemo pokušati kopirati

▲ Povratak na vrh