Yves Saint Laurent osobno

22.10.2017.

"Marakeš mi je dao boje," izjavio je svojevremeno Yves Saint Laurent. "Prije Marakeša, dizajnirao sam samo u crnoj."

A koliko je živosti i boje Marakeš zaista unio u Saint Laurentov život i dizajnerski opus možda najbolje demonstrira bogata kolekcija visoke mode, modnih dodataka, skica i fotografija izloženih u novom muzeju Yves Saint Laurenta upravo otvorenom baš u tom glasovitom marokanskom gradu.

Velebno zdanje zaista je prikladan spomenik jednom od najutjecajnijih modnih velikana koji je utočište, inspiraciju i sreću pronašao upravo u Marakešu. Saint Laurent i Pierre Bergé svoju su prvu vilu tamo kupili još 1967. da bi se osamdesetih posvetili obnavljanju egzotičnog vrta slikara Jacquesa Majorellea pored kojeg je danas, trideset godina kasnije, otvoren ovaj monumentalan muzej.

Pierre Bergé i Yves Saint Laurent

Zgrada je djelo arhitekata Karla Fourniera i Oliviera Martya i impresionira jednostavnim linijama i efektnom uporabom opeka. Na čak četrdeset i tri tisuće kvadrata muzej krije suštinu Saint Laurentove ostavštine, a osim mnogobrojnih kreacija iz čak četiri desetljeća duge karijere, tu su i kinodvorana te knjižnica s bogatom građom za istraživanje. Jer posjetitelje ovog muzeja zasigurno neće zanimati samo njegove legendarne kreacije, već i uvid u privatni svijet ovog modnog superstara, dizajnera koji je bio veći od života i koji je u povijesti mode ostavio neizbrisiv trag.

A kako je to učinio? Kako se razvijao, spoticao i trijumfirao taj dizajnerski genij? Kako je povučeni dječak iz Orana postao jedno od najvećih imena pariške modne scene? Odgovore svakako vrijedi potražiti u Marakešu, pod njegovim uzavrelim sunce, u njegovim jarkim bojama, u ovom monumentalnom muzeju.

Piše: Maja Karnik
Foto: Promo

Preporučujemo

Pročitajte i...

Rock ikone u YSL kampanji

Patti, Bob? To ste vi?

Dua Lipa je novi "glas" Yves Saint Laurenta

Prekrasna Britanka u novoj ulozi

Fantastični rock chic o kojem svi pričaju

Pre-fall kolekcija poznate modne kuće

Koje kreacije Yves Saint Laurenta možete kupiti od legendarne Catherine Deneuve na aukciji?

Odjeća koja je ostala iza 40 godina jednog divnog prijateljstva

Kako izgleda Carolina Herrera bez Caroline Herrere?

Wes Gordon je predstavio svoju premijernu kolekciju za slavni američki brend

▲ Povratak na vrh