Yves Saint Laurent osobno

22.10.2017.

"Marakeš mi je dao boje," izjavio je svojevremeno Yves Saint Laurent. "Prije Marakeša, dizajnirao sam samo u crnoj."

A koliko je živosti i boje Marakeš zaista unio u Saint Laurentov život i dizajnerski opus možda najbolje demonstrira bogata kolekcija visoke mode, modnih dodataka, skica i fotografija izloženih u novom muzeju Yves Saint Laurenta upravo otvorenom baš u tom glasovitom marokanskom gradu.

Velebno zdanje zaista je prikladan spomenik jednom od najutjecajnijih modnih velikana koji je utočište, inspiraciju i sreću pronašao upravo u Marakešu. Saint Laurent i Pierre Bergé svoju su prvu vilu tamo kupili još 1967. da bi se osamdesetih posvetili obnavljanju egzotičnog vrta slikara Jacquesa Majorellea pored kojeg je danas, trideset godina kasnije, otvoren ovaj monumentalan muzej.

Pierre Bergé i Yves Saint Laurent

Zgrada je djelo arhitekata Karla Fourniera i Oliviera Martya i impresionira jednostavnim linijama i efektnom uporabom opeka. Na čak četrdeset i tri tisuće kvadrata muzej krije suštinu Saint Laurentove ostavštine, a osim mnogobrojnih kreacija iz čak četiri desetljeća duge karijere, tu su i kinodvorana te knjižnica s bogatom građom za istraživanje. Jer posjetitelje ovog muzeja zasigurno neće zanimati samo njegove legendarne kreacije, već i uvid u privatni svijet ovog modnog superstara, dizajnera koji je bio veći od života i koji je u povijesti mode ostavio neizbrisiv trag.

A kako je to učinio? Kako se razvijao, spoticao i trijumfirao taj dizajnerski genij? Kako je povučeni dječak iz Orana postao jedno od najvećih imena pariške modne scene? Odgovore svakako vrijedi potražiti u Marakešu, pod njegovim uzavrelim sunce, u njegovim jarkim bojama, u ovom monumentalnom muzeju.

Piše: Maja Karnik
Foto: Promo

Pročitajte i...

Yves Saint Laurentova jakna postigla rekordnu cijenu na aukciji

Šljokičasta, svilom obložena jakna srušila je rekorde

Zabranjeni dokumentarac o Yves Saint-Laurentu napokon ugledao svjetlo dana

Intimni zapisi posljednjih trenutaka dizajnerova života

Najnovija modna ljubavna veza? Hrana i piće, od kave Saint Laurent do keksa Celine

Najnoviji trend naći će mjesto na stolu, a ne u našim ormarima

Yves Saint Laurent: Predstavljen novi parfem za žene, LIBRE!

sinoć je neo-renesansna palača u samom srcu Zagreba, Muzej Mimara, odisala luksuzom i mirisnim potpisom Yves Saint Laurenta

▲ Povratak na vrh