Zašto Vivienne Westwood više ne želi govoriti o modi?

26.10.2019.

“Više nemamo vremena za govor o modi”, tvrdi dizajnerica.

U nedavnom razgovoru održanom tijekom London Design Festivala u Victoria & Albert muzeju, Vivienne Westwood nije željela pričati o modi. Umjesto toga, odlučila je s javnošću podijelit svoju viziju za spas planete od klimatskih promjena i zlih političara. “Više nemamo vremena za govor o modi”- započela je.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood) on Oct 21, 2019 at 9:35am PDT

U nastavku razgovora predstavila je radikalan prijedlog za novi ekonomski model, a koji se u glavnini sastoji od zabrane privatizacije zemlje i obveznog plaćanja najma. U Westwoodinom predloženom sistemu zemlju bi iznajmljivala odgovorna vlada s dobrim namjerama prema prirodi i čovjeku, jer ništa što od Zemlje dobivamo besplatno ne bi smjelo biti privatno vlasništvo – zemlja ne bi smjela pripadati nikome.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Maverick Store (@themaverickstoreuk) on Feb 18, 2019 at 1:19am PST

Svoj pokret omiljena punk baka modnog svijeta nazvala je One World Rent. Kako bi što uspješnije ilustrirala svoju klimatsku kampanju, Westwood je dizajnirala set igraćih karata koje sadrže fotografije iz njezinog djetinjstva i poruke poput BUY LESS, kao i veliki transparent s prikazom dviju zmija koje jedu vlastite repove, koji planira prodati za milijun funti s ciljem prikupljanja sredstva za svoju revoluciju.


Sljedeća stvar na meti Vivienne Westwood je konzumerstičko ponašanje koje vodi u propast i masovno izumiranje svih živih bića. Vrlo je važno držati se tri pravila: reducirati, ponovno upotrijebiti i reciklirati, i to tim vrijednosnim slijedom. Ove ekološke zakone, nastavlja Westwood, u idealnom bi slučaju implementirale vlade u suradnji s neprofitnim organizacijama, dizajnerskim stručnjacima i klimatskim aktivistima.

Svi ovi elementi Westwoodine filozofije implementirani su u njezinu posljednju kolekciju za proljeće ljeto 2020 godine, koja nosi odgovarajući naziv No Man’s Land.

 

 

 

Piše: L.H.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Žene s iglom, koncem i vizijom

Zašto brojke na modnom vrhu nisu na strani žena?

Prvi pogled na genijalnu Burberry x Vivienne Westwood kolekciju

Legendarni britanski brendovi udružili su snage i rezultat je genijalnu kolekcija koju želimo imati u svojim ormarima

Hrvatski dizajner zaposlio se u studiju legendarne Vivienne Westwood

Prepoznat još davno kao veliki talent domaće modne scene, mladi dizajner Matija Čop ekskluzivno za Elle.hr otkriva detalje o svom novom angažmanu

Vivienne Westwood ne želi da pogledate novi dokumentarac o njoj

Nedugo prije premjere film "Westwood: Punk, Icon, Activist" dobio je osudu protagonistice filma

▲ Povratak na vrh