Završio je još jedan Tjedan mode u Parizu, a što smo tamo vidjeli?

04.10.2017.

Tjedan mode u Parizu koji je iza nas donio je sjajne kolekcije pariških veterana, ali i nekoliko odličnih modnih debija

Pa krenimo prvo od veterana. Tjedan je otvorila Maria Grazia Chiuri s još jednom kolekcijom za Dior koja je obilovala tilom, vezom, beretkama i “feminističkim” natpisima. Navodnici su tu jer je Chiuri ovaj put na majicu koja je otvorila reviju stavila natpis koji je daleko od feminističkog. U njemu se dizajnerica pita zašto nikada u povijesti nije bilo velikih umjetnica.

Pritom je možda zaboravila na Marinu Abramović, Fridu Kahlo, Georgiu O’Keefe, ali zaboravila je i na Yayoi Kusamu koja je itekako prisutna u svijetu mode. Zaboravila je i na veliki broj književnica i glazbenica, i to joj je zapravo donijelo to da su je svi kritizirali na temelju te prve majice dok je kolekcija sasvim pala u drugi plan.

Kritike idu i na račun Demne Gvasalije koji je tako duboko otišao u to svoje ismijavanje modne industrije da je tri sezone nakon Christophera Kanea i on odlučio reinterpretirati “kroksice” u Balenciaginoj novoj kolekciji. To se odrazilo kao nedostatak ideja i inovativnosti u radu tog dizajnera kojeg svi već sezonama neizmjerno hvale i dive mu se. No, nitko od kritičara se još nije osvrnuo na taj detalj (mnogi su čak pisali i da će “kroksice” sada napokon postati cool) niti je Christopher Kane dao svoj komentar na ovaj potez iz Balenciage.

Svježe i odvažne kolekcije na ovom Tjednu mode u Parizu pripremili su nam Acne Studios koji su se igrali teksturama i siluetama. Zatim Valentino čiji se kreativni direktor Pierpaolo Piccioli doista opustio otkad je njegova partnerica Chiuri otišla u Dior. Onda je tu i Stella McCartney koja se ovaj put poigrala monokromatskim odjevnim kombinacijama i predstavila nekoliko torbica koje bi mogle biti “it” modni dodaci iduće sezone. Doista čarobne kolekcije predstavili su Alexander McQueen čija Sarah Burton pomiče granice modnog dizajna, baš kao i Phoebe Philo u kući Celine za koju je ove sezone predstavila zaista divnu kolekciju, ali i Nichloas Ghesquiere koji je za Louis Vuitton predstavio nevjerojatno svježu i odvažnu kolekciju.

Standarno sjajni bili su Chanel čiju su reviju ove sezone nosile čak tri hrvatske manekenke – Faretta, Yvonne Bevanda i Matea Brakus, kao i Comme des Garcons čija Rei Kawakubo jednostavno nikada ne griješi.

Kad su u pitanju pariški debitanti prvo je tu Joseph Altuzarra koji je New York zamijenio Parizom u kojem će od sada prikazivati svoje kolekcije. I čini se da mu to odgovara jer je predstavio opušteniju kolekciju od onih na koje smo navikli. Bilo je tu puno mrežastih i prozirnih odjevnih predmeta, opuštenijih silueta i dekonstrukcije što i nije tako svojstven o Altuzarri, ali izgledalo je sjajno.

Zatim je tu bila prva kolekcija Clare Waight Keller za Givenchy koja je oduševila publiku i kritiku, a čak je i CEO Givenchyja Philippe Fortunato priznao da je dovođenje Waight Keller u Givenchy njegovo najveće postignuće do sada. Kolekcija je bila savršen spoj Givenchyjevog nasljeđa i estetike koju je dizajnerica njegovala u kući Chloe za koju je do tada radila.

Sličan je debi imala i njezina nasljednica u kući Chloe, Natacha Ramsay-Levi koja je itekako dobro shvatila Chloe estetiku, ali nije mogla pobjeći estetici koju su ona i Ghesquiere njegovali u Louisu Vuittonu za koji je prije radila. I to je funkcioniralo sjajno.

Posljednji debi na ovogodišnjem Tjednu mode u Parizu imao je Olivier Lapidus koji je zamijenio Bouchru Jarrar na čelu Lanvina, međutim, nije se proslavio. Publika i kritika i dalje žale za velikim Alberom Elbazom i čini se da ga doista više nitko ne može zamijeniti.

Piše: Nives Bošnjak
Foto:

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh