Pobuna uličnih fotografa

25.09.2017.

Instagram profili popularnih streetstyle fotografa ovih dana nose oznaku #NoFreePhotos. Jasna je to poruka industriji i influencerima koji već godinama njihove fotografije koriste u komercijalne svrhe bez dopuštenja i bez naknade, i tako besplatno promoviraju sebe i modne kuće s kojima surađuju

Kako prenosi portal WWD, ovom su inicijativom fotografi odlučili iskazati nezadovoljstvo zbog kršenja svojih autorskih prava te će svoje fotografije s aktualnih tjedana mode obilježavati znakovitim upozorenjem #NoFreePhotos.

Time žele stati na kraj nekorektnom sustavu zarade u kojem influenceri profitiraju objavljujući tuđe fotografije, dok fotografi u pitanju za svoj rad ne dobiju ništa, osim što ih se povremeno označi kao autore.

Fotografi ujedno napominju kako su upravo oni zaslužni za sveopću medijsku promociju i eksponiranost modnih brendova i streetstyle ikona te smatraju kako za svoj rad zaslužuju adekvatnu naknadu. Zbog toga će na svojim profilima dodati napomenu: “Moje fotografije ne mogu se koristiti bez mog pisanog dopuštenja” i pokušati pratiti tko će unatoč upozorenju nastaviti po starome.

Prijestupnike zasad mogu samo upozoriti na kršenje autorskih prava i eventualno razotkriti u javnosti kao nekorektne plagijatore, s obzirom da ne postoji zakonska osnova za neke konkretnije korake.

Ovakvim potezom, fotografi bi mogli dramatično promijeniti način na koji funkcioniraju streetstyle scena i posao influencera iako nije sasvim sigurno da će prozvana strana poštovati njihove zahtjeve. Kako god bilo, fotografi su se izjasnili, sad se čeka odgovor industrije i Insta zvijezda.

Tekst: Maja Karnik
Foto: The Style Stalker Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Intimu možeš prodati samo jednom

Denis Butorac o svojoj izložbi “Poslanica”

Modna priča kroz dva objektiva

Luana Muškić i Stella Mešić zazivaju antičke muze

Marina Uzelac: umijeće i umjetnost glazbenih spotova

Filmska redateljica i fotografkinja otkrila nam je čar rada na glazbenim spotovima

▲ Povratak na vrh