Kako ljeto odmiče tako se svi, s dozom nostalgije, prisjećamo i svega što ono donosi - more, sunčanje, razbibrigu. Jedna od glavnih asocijacija na ljeto su i kokteli, savršen spoj osvježenja i opuštanja, ali tko kaže da se piju samo na plaži pod suncobranom?
Za dašak ljetne uživancije i uživanje kod kuće vam može poslužiti ovih 5 recepata koje nam je otkrio Ali Mirza Mulabegović, vlasnik i osnivač poznatog zagrebačkog koktel bara Tender.
NEGRONI - klasičan jesenji koktel
Rujan je, osim po berbi grožđa, poznat i po slavlju još jednog pića - jednog od najpopularnijih koktela na svijetu, Negronija. Upravo u rujnu se održava i Negroni Week, globalna inicijativa pokrenuta 2013. godine u suradnji brenda Campari i magazina Imbibe Magazine. Već više od deset godina barovi diljem svijeta udružuju se za plemeniti cilj povodom ovog događaja, a kroz taj period prikupljeno je više od 5 milijuna dolara. Svi prihodi odlaze organizaciji Slow Food, globalnom pokretu koji promiče održivost, kulturnu i biološku raznolikost te pravdu u prehrambenoj industriji.
Ove godine brojni barovi u hrvatskoj u periodu od 22. do 28. rujna posluživat će klasične i varijacije negronija s ciljem ukazivanja na misiju Slow Food-a koji ima cilj da svi mogu uživati u hrani i piću koji su dobri za njih, za ljude koji ih proizvode i za naš planet zemlju. Informacije o barovima u Hrvatskoj koji sudjeluju u Negroni weeku možete potražiti na službenoj stranici.
S obzirom da se Negroni sastoji od tri alkoholna destilata (Campari, gin, slatki crveni vermut) odličan je za kućna druženja jer ga je moguće pripremiti unaprijed u većim količinama. Ovaj klasik je jako podložan varijaciji gdje se svaki od sastojaka može mijenjati, čak se može igrati i s omjerima. Za pripremu klasičnog Negronija je potrebno:
30ml Camparija
30ml gina
30ml slatkog crvenog vermuta
Sastojke je potrebno promiješati s ledom u old fashioned tipu čaše. Koristite veliku kocku leda te koricu naranče prvo stisnite da pusti esencijalna ulja, a onda iskoristite za dekoraciju.
Ukoliko radite veću količinu Negronija za otprilike 10 ljudi, prethodne sastojke pomnožite s 10 i dodajte još 300 ml vode. S dodavanjem vode nije potrebno mješati sastojke, već se može poslužiti odmah iz frižidera.
TOKI HIGHBALL - koktel dalekog Istoka
Highball kultura ispijanja pića dolazi iz Japana, te se odlikuje jednostavnošću, preciznošću i balansom. Rashlađena čaša i whiskey, nježno istakanje i miješanje karbanoziranog pića, nekad jednostavno piće, a danas esencijalni dio Japanske kulture hrane i pića.
Umjesto klasične sode, biramo ginger ale koji je u odličnom balansu s TOKI whiskeyem. Potrebni sastojci su:
highball čaša
1/4 toki whiskey
3/4 Fentimans ginger ale
puno leda
disk od naračine kore
BICICLETA - talijanski recept za zabavnu vožnju
Bicicletta je jedan od onih savršenih aperitivo koktela - jednostavan za pripremu, mali udio alkohola, osvježavajući. Naziv koktela se navodno odnosi na starije Talijane koji bi nakon nekoliko ovih koktela vozili kući bicikl – ponekad „cik-cak“ od alkohola.
Ovo piće odlična je alternativa klasičnim spritzevima, a evo i kako ga možete rekreirati kod kuće:
60ml la cacciatora pinot grigio
30ml Camparija
top up soda/mineralna
Za dekoraciju iskoristite 2 kriške naranče, prigodno uz sam naziv koktela jer se ipak radi o biciklu.
WHISKEY SOUR - koktel koji su pili i mornari
Kiseli kokteli („sours“) potječu još od 18. stoljeća, kada su se mornarima davala alkoholna pića pomiješana s citrusima kako bi se spriječio skorbut. Whiskey Sour je najpoznatiji nasljednik te tradicije, a sour kokteli svi imaju jednaku formulu - destilat + kiselina + šećer + bjelanjak (ili neka druga vrsta tekućine koja može napraviti pjenu).
Jedan od najpopularnijih soura je sigurno whiskey sour i radi se u principu uvijek od američkog whiskey, tj bourbona. Potrebni sastojci su:
60ml makers mark bourbona
30ml svježeg soka od limuna
15ml šećernog sirupa
15ml bjelanjka
Za razliku od koktela koji se miješaju u čaši, Whiskey Sour se priprema metodom shake – svi sastojci se dobro protresu u shakeru (može poslužiti i staklenka za džem ili shaker za proteine) s puno leda, a zatim se kroz strainer izliju u čašu. Upravo to mu daje prepoznatljivu svilenkastu teksturu i bogatu pjenu.
Svaki dobar koktel zahtijeva i kvalitetne sastojke te pravi pribor. Ako se želite okušati u miksologiji kod kuće, dobro je unaprijed pripremiti sve što vam treba - od svježeg voća i leda do shaker-a, čaša i, naravno, samih pića.
PELINANA - spontani klasik iz Tendera
Pelinana je koktel koji je nastao spontano u zagrebačkom Tender baru i od tada postao prepoznatljiv među stalnim gostima. Sastoji se od samo tri sastojka: pelinkovca, likera od banane i soka od limete - jednostavno, a efektno.
Potrebni sastojci za jedan koktel su:
50 ml pelinkovca
30 ml likera od banane
15 ml soka od limete
Sve sastojke shakeati u shakeru s puno leda (ako nemate shaker, poslužit će i staklenka od džema ili shaker za proteine), a zatim procijediti u čašu preko leda. Za dekoraciju možete dodati mini bananku, što daje zabavan završni detalj.
Tu je i napredna metoda, koja se može koristiti za izradu za 4 koktela:
200 ml pelinkovca
120 ml likera od banane
60 ml soka od limete
Sastojke ulijte u jedan vrč, a zatim ih prelijte u drugi u kojem se nalazi 100 ml mlijeka visokog postotka masnoće. Ostavite oko pola sata da mlijeko “odradi svoje”, a zatim sve procijedite kroz filter za kavu. Dobit ćete prozirniji, viskozniji koktel sofisticiranog izgleda kojim ćete sigurno impresionirati svoje goste.
Kako biste izbjegli potragu po trgovinama i gubljenje vremena u prometu, sve potrebne sastojke možete naručiti putem Wolt aplikacije. U ponudi Wolt Marketa pronaći ćete širok izbor pića, miksera, svježih namirnica, ali i dodatne sitnice koje će vaše druženje učiniti potpunim.
Tako ćete i u rujnu, bez obzira na povratak u rutinu, moći uživati u koktelima koji će unijeti dašak ljeta i opuštene atmosfere u svaki jesenski vikend.